Bibeln är värd att uppmärksammas och firas, men framför allt ska den användas. Bibelns dag den 20:e januari kan vara startskottet för din egen bibelläsning, eller för en aktivitet i grupp.
Här följer några tips som finns med i materialet som vi skickat ut till Sveriges församlingar. Fundera gärna vidare över vad som passar för just ditt sammanhang.
Att ordna en bibeldag i församlingen kan bli ett riktigt roligt projekt. Det behöver inte vara pretentiöst för att bli lyckat. Klura ut vilka som ska vara med och var ni kan hålla till. Gör något som passar utifrån de resurser ni har. Låt Bibelns dag ge avtryck i gudstjänster och insamlingar.
Några idéer är: bjuda in föreläsare, ha bibelutställning på biblioteket eller på kyrktorget, ordna kafé med högläsning där folk får läsa sina favoritställen, dramatisera berättelser ur Bibeln på teatern eller i kyrkan, skriva om Bibeln och bibelarbete i församlingsbladet, göra en musikgudstjänst med bibelsånger och högläsningar, göra en temavecka …
Här följer en rad konkreta tips som kan vara till hjälp:
Bibelberättande
Hitta några bra berättare i din omgivning. (Tänk efter vilka som är bra på att berätta roliga historier eller sagor.) Låt dem använda sin fantasi och förbereda sig på att återberätta en bibeltext ur sitt perspektiv som en biperson i bibelberättelsen. Till exempel som tiggaren vid vägkanten som betraktar händelsen och sedan återberättar sin version för någon som stannar till.
Inbjud till en berättarafton, eller låt dem berätta i gudstjänsten eller vid kyrkkaffet.
Charader
Den klassiska leken charader går utmärkt att använda i bibelgruppen. En deltagare väljer ut en vers och ska på tid agera ut den så att gruppen kan gissa sig fram till vilken vers som gestaltas.
Förbered dig med ett antal välkända bevingade ord eller citat ur Bibeln skrivna på lappar. Lagtävling med två lag. En deltagare gör en charad medan dennes lag får gissa. Sätt en tidsgräns. Bibelordsförslag:
• I elfte timmen (Matt 20:6)
• Gråt och tandagnisslan (Matt 22:13)
• Många är kallade, men få är utvalda (Matt 22:14)
• Ge kejsaren vad kejsaren tillhör (Matt 22:21)
• Sila mygg och svälja kameler (Matt 23:34)
• Fara i frid (Luk 2:29)
• Falla i god jord (Luk 8:6-8)
• Arbetaren är värd sin lön (Luk 10:7)
• Gjuta olja i såren (Luk 10:34)
• Slå sig för bröstet (Luk 18:13)
Högläsning
Arrangera högläsning i kyrkan, närradion eller på biblioteket. Förslag på texter: Bergspredikan (20 min), ett helt evangelium (2–4 tim) Lukasberättelsen, Luk + Apg (4–6 tim), hela NT (20 tim), hela Bibeln (80 timmar).
Konstutställning
Genom konsthistorien har Bibeln varit en av de största, om inte den alla största inspirationskällan. Utlys en lokal konsttävling där alla verk ställs ut i en gemensam utställning. Samverka gärna med skolor, dagis, en konstförening eller ett galleri.
Bibelquiz
Gör en bibelfrågesport! Förslag på frågor:
• Vem var den första personen i Bibeln som byggde ett altare till Herren? (Noa)
• Vilket nummer i regentlängden hade kung Salomo? (3)
• Vem skrev flest böcker i NT? (Paulus)
• Varifrån gjorde Jesus sin himmelsfärd? (Olivberget)
Fina bibelpriser kan ni hitta via bibelbutiken.se!
Bibelteckning vid kyrkkaffet
Duka borden med enkla vita pappersdukar. Lägg fram kritor. Högläs en bibeltext. Sätt på lite bakgrundsmusik och låt deltagarna rita utifrån inspiration från texten. Låt dem riva ut sina alster och visa upp bilderna för varandra.
Bibelmat
Servera lite biblisk mat, till exempel en linssoppa med bröd (1 Mos 18:5).
Det finns rikligt med maträtter från Bibeln. Några vanliga ingredienser är linser, bönor, dadlar (2 Mos 15:27), russin, fikon (4 Mos13:24), lök av alla slag (4 Mos 11:5), gurka, honung (5 Mos 26:9), mjölk, oliver, olivolja, granatäpple, kanel (2 Mos 30:23), koriander, lamm, får, get, fisk, vin, vinäger, ägg och salt.
Vrid och vänd
Det här är en metod som går ut på att deltagarna med papper och penna skriver om en text i Bibeln till ett modernt språk. Hur skulle texten kunna se ut i dag om vi skulle anpassa den till vår tillvaro och tidsålder? Detta kan man göra både i grupp och individuellt, men i grupp blir det väldigt roligt när man får läsa upp för varandra vad man har kommit fram till.
Som exempel provade vi med en klassisk vers, Psaltaren 119:105: Ditt ord är en lykta för min fot, ett ljus på min stig. Omskrivningen skulle då kunna se ut så här: Din text är som ficklampsappen i min mobil som lyser upp asfalten, ett ljus på min trottoar.
Deckarna
Ett bra arbetssätt för den lite mindre gruppen. Man läser en text tillsammans och därefter utses deltagarna till detektiver med olika uppdrag. En person i gruppen får i uppdrag att ta reda på vem bibeltexten handlar om, en annan var den utspelar sig. Ytterligare en under vilken tid på dygnet, en annan varför texten var med i Bibeln.
Detektiverna får fundera enskilt en stund. Samtalet därefter bygger på att detektiverna ska berätta för varandra om sina olika uppdrag och vad de har kommit fram till.
Man kan självklart lägga till fler uppdrag om man vill. Målet med leken är att hitta ett nytt och roligt sätt att läsa en bibeltext på. Är man en större grupp kan man med fördel arbeta två och två. Bra frågor att ställa till texten är alltså: vem, var, vad, varför, när, hur etc.
Bibliodrama
Bibliodrama är en sorts rollspel där man levandegör en bibeltext. En deltagare väljer ut en text, och det är en fördel att välja en berättande text med många olika karaktärer.
Sedan tilldelas alla deltagare en roll. Finns det inte nog många roller kan man alltid lägga till åskådare.
Därefter läser en deltagare upp texten samtidigt som de övriga agerar ut det som läses. När dramat är avslutat får alla berätta om sin rollfigur, beskriva situationen i texten och vad som hände. Det här hjälper gruppen att leva sig in i händelserna i bibeltexten.
För de minsta
Det går att ha ett bibelstudium även med tvååringar. Läs en kort bibeltext på bara några verser. Ställ några frågor om vad de har uppfattat, och håll det enkelt. Hur många helade Jesus? Hur många kom tillbaka och tackade Jesus? När de har fyllt tre kommer de att fråga ”varför” hela tiden. Använd dig av det och ställ frågan tillbaka till dem. Varför kom Jesus till jorden? Varför dog Jesus?
Lycka till!
Läs gärna mer om Bibelns dag här!
Det finns också mängder av ytterligare tips på ytterligare bibelaktiviteter! Kika på länktablån på sidan. Där finns något för de flesta situationer
Glöm inte att Bibelns dag även är en utmärkt dag att ta upp kollekt till världens bibelarbete! Alla gåvor kommer till stor nytta och användning. (Bg 900-6263, Swish 123 900 62 63)
Ett tips är också att kika på vad som finns i Bibelbutiken. Där finns både material som är gratis och böcker till försäljning. Vill du ge en gåva via nätet går det utmärkt i Bibelbutikens gåvoshop!