Bibelförändring

Ljus i Amazonas DCIM100MEDIADJI_0038.JPG Bryggspring Maria Machado

Brasilien: Ljus i Amazonas

I ett regnskogsland där det varken finns vägar eller telefonnät är floden den viktigaste kommunikationsvägen. Projektet Ljus i Amazonas ger medicinsk, social och andlig hjälp till flodens bosättningar och människor via sjukhusbåten Ljus i Amazonas III och bibelbåten Ljus i Amazonas II med fullfjädrad bokhandel och bibelmuseum, båda utformade för att navigera i Amazonas vatten.

När båten Ljus i Amazonas III lade till vid Ilha Grandes brygga för 15 år sedan var det i sista sekunden enligt Maria José Machado da Cruz.

– Jag var i öknen. Jag hade förlorat min bror och min man. Min dotter hade just blivit svårt skadad i en allvarlig olycka. Då kom Ljus i Amazonas och drog mig upp från botten genom att förmedla omsorg, kärlek och trygghet, minns Maria, lärare och samhällsledare i
Ilha Grandes bygemenskap.

I dag är hon 64 år, men när Ljus i Amazonas kom till hennes by den gången var hon på väg att begå självmord. Ankomsten av båten, hembesöket av socialassistenterna och det andliga stöd hon fick bidrog till att ytterligare en tragedi undveks.
Ljus i Amazonas förändrade livet.

– Projektet hjälpte mig att bygga ett nytt liv, säger hon tacksamt och påpekar att varje boende i området säkert skulle ha en bra historia om förvandling att berätta.

Och samhällsledaren Maria älskar verkligen att prata om förändringarna i sin bosättning.

– Jag har bott här i 46 år, och jag såg starten av Ljus i Amazonas, och nu ser jag hur projektet har gynnat vår befolkning. Vi har nya kunskaper och vi har tillgång till viktig medicinsk hjälp. Våra skolavhopp är noll, det finns inga droger på ön längre, och om våra ungdomar
studerar och arbetar är det tack vare projektet!

Flodsamhället Ilha Grande är beläget i delstaten Pará 40 minuter med båt från statens huvudstad, Belém. Det bebos av familjer med månadsinkomster mellan 1 000 och 2 000 kr och folket lever i princip av skördarna på Açaifrukt som är grunden för befolkningens näringsintag, förutom cassava, fisk och vilt. För närvarande får de ändå mer än det medicinska, andliga och sociala stöd som erbjuds via programmet, menar Maria. De guidas till att ta plats som huvudpersonerna i sin egen historia.