Vilken hashtag ska jag använda när jag delar ett bibelord?

Ibland kan vi höra om hur ett ämne ”trendar” i sociala medier. Rörelser som den arabiska våren och Metoo fick ta fart genom spridningen i sociala medier. Basen för all sådan spridning är användningen av hashtaggar. Användningen gör att andra användare kan hitta inlägg som relaterar till varandra. Det som händer när en ”tag trendar” är att många använder den, och då blir det en snöbollseffekt där fler och fler upptäcker och använder den och därmed ansluter till diskussionen.

Vad är en hashtag?

Hashtags är ett sätt att sortera inlägg på sociala medier efter olika ämnen. Det började på Twitter men används på de flesta sociala medier som Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, Pinterest, osv. En hashtag skrivs med tecknet “#” följt av ett nyckelord.

Exempel är #bibel, #inspiration, #bibelord, #bergspredikan, #denGylleneRegeln, #matt5v1, #matthew5verse1to2 osv.

Bibeln då?

Det luriga med hashtags är att de måste vara exakta för att fungera. Om två personer skriver olika taggar så ser de inte varandras inlägg. Vad gäller samtalet om Bibeln i sociala medier så har det länge varit så att användare har försökt tagga bibelord för att kunna samtala om böcker, kapitel och verser men inte hittat varandra eftersom taggarna skrivits på olika sätt. Enighet har saknats.

Nu vill vi ändra på det för att samtalet om Bibeln och dess texter ska kunna få tydligare spridning och sökbarhet i sociala medier. Tillsammans föreslår vi därför att vi börjar använda en och samma standard för taggning när vi delar bibelord på svenska.

Det finns begränsningar för vilka tecken en hashtag kan innehålla. Till exempel får mellanslag och bindestreck inte användas. Taggarna skiljer inte mellan versaler och gemener, men det kan användas för att göra taggar lättare att läsa. Därför lanserar vi nu en standard som använder sig av bibelbok följt direkt av kapitelnummer. Vill man också ha en vers så skrivs den “v” följt av versnummer. Vill man ange ett versintervall separeras siffrorna av understreck “_”, till exempel #1mos1 eller #joh3v16_17. Hela listan hittar du på våra hemsidor.

Vem vet, inför påsk eller jul kanske högtidernas texter skulle kunna trenda på Twitter eller Instagram? Så låt oss till exempel dela #luk24v6 på påskdagen 2022 och hälsa alla svenskar glad påsk!

Anders Göranzon (Bibelsällskapet), Brane Kalcevic (Institutet för Bibelöversättning), Carina Öberg (WalkingBible), Christina Johansson (Goda nyheter), Mats-Jan Söderberg (Folk&Språk), Olof Brandt (Bibeln idag), Olof Edsinger (SEA), Tony Larsdal (Folkbibeln) och Jonas Bergsten (Kärnbibeln).

Hela listan med bibelord här

SHARE NOW