Svenska Bibelsällskapet har i glädjen att meddela att 2020 års bibelprisvinnare är LarsOlov Eriksson, präst i Evangeliska fosterlandsstiftelsen och Svenska kyrkan, docent i Gamla testamentets exegetik, tidigare rektor vid Johannelunds teologiska högskola och författare till ett flertal böcker inom teologi och exegetik.

Bibelpriset delas ut av Svenska Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen till en person ”verksam inom kultur, forskning, samhällsdebatt eller andaktsliv, som i sin gärning bidragit till att göra Bibeln känd och använd”.

LarsOlov Eriksson

LarsOlov Eriksson, vinnare av Bibelpriset 2020

Priskommitténs motivering lyder:

“LarsOlov Eriksson tilldelas Svenska Bibelsällskapets bibelpris 2020 för ett långt och omfattande arbete med att göra Bibelns budskap tillgängligt och begripligt i vår tid. Sedan han 1982 var med om att starta bokverket Kommentar till Nya testamentet (KNT) har han varit den drivande kraften för detta moderna och spridda kommentarverk, där hittills 25 volymer utkommit. Som exegetisk forskare har han också velat vända sig till en bred allmänhet utan fackkunskaper. Genom sitt omfattande författarskap, som med djup och bredd rör både Gamla och Nya testamentet och de Apokryfiska böckerna, framstår han som en pedagogiskt driven folkbildare som påtagligt bidragit till att göra Bibeln använd och begriplig i vår tid.”

Direktsänd prisutdelning med föredrag

Priset delades ut måndagen den 9 november 14.00 vid en livestreamad ceremoni.

Då höll pristagaren ett kortare anförande under rubriken

Mitt möte med Bibeln.

Prisceremoni och föredrag gick att följa både i Bibelsällskapets Youtube-kanal och på Bibelsällskapets Facebook-sida.
För den som inte kunde lyssna vid direktsändningen finns filmen kvar, så det går att lyssna i efterhand.

Läs pressmeddelandet.

SHARE NOW