Bibelsällskapets generalsekreterare Anders Blåberg är en trädgårdsman. Han älskar att driva upp plantor och påta i sin trädgård. I vår gäller det även att få ordning på det nya växthuset.

Men det är inte bara i den egna trädgården Anders vill se att det växer. Nu är Bibelsällskapet på gång att plantera sin pedagogik för skolsatsningen Bibeläventyret i Serbien. Hoppet är att Bibeläventyrets skolundervisningsidé om Bibeln kan spridas över hela Balkan.

När Anders fyller 60 år önskar han därför bidrag till Bibeläventyrets spridning utanför Sveriges gränser. Det är fantastiskt att kunna dela med sig av en sådan fin och rolig pedagogik som får skolbarn i årskurs fyra och fem att minnas Bibelns berättelser för livet.

Äventyret fortsätter

Sedan flera år har bibelsällskapen på Balkan samarbetat. Det är unikt med tanke på all misstänksamhet, historiska oförätter och spänningar som rått mellan Balkans olika folk. Bibelsällskapen i området har arbetat med projekt som försöker förena de olika nationaliteterna och kyrkorna. Ur detta samarbete har en möjlighet mynnat fram för Svenska Bibelsällskapet att dela med sig av sitt barnarbete. Förra året fick vi presentera konceptet för Bibeläventyret i Serbien.

Vera Mitic, det serbiska bibelsällskapets generalsekreterare, är väldigt entusiastisk och ser klara möjligheter att ordna bibeläventyr i de serbiska skolorna tillsammans med lärare och kyrkliga ledare. Det serbiska bibelsällskapet har ett mycket gott rykte i landet och arbetar brett gentemot både evangeliska och ortodoxa kyrkor, samt romska församlingar. Bibelsällskapets position är gynnsam inför vidare kontakter med skolvärlden. I den serbiska skolan har eleverna ordinarie undervisning i kristen tro, alternativt etisk undervisning för dem som föredrar det. En majoritet på 70 procent väljer det kristna alternativet. Det har dock saknats bra material och god pedagogik, vilket gör att Bibeläventyret känns som handen i handsken.

Att utbilda instruktörer är avgörande

För att kunna genomföra bibeläventyr krävs särskilt barnmaterial och utbildade instruktörer, så kallade bibeläventyrare. Den första kursen för att träna bibeläventyrare kommer att hållas i höst i Belgrad. Deltagare från grannländerna sluter också upp. Översättaren Melitta Vidovic arbetar nu med texterna för materialet och en grupp pedagoger ska se till att det anpassas för serbiska barn och deras kultur.

Flera kyrkor är dessutom intresserade av att använda Bibeläventyret i sina verksamheter. Ett särskilt intresse finns i den stora romska församlingen i Leskovac som Anders Blåberg och Olof Brandt besökte i höstas. Eftersom romerna är en utsatt grupp på Balkan är det särskilt motiverat att hjälpa dem i barnarbetet.

– Vera har vädjat till oss om hjälp med själva uppstarten av Bibeläventyret. Våra skickliga instruktörer måste hålla i de första kurserna och material på serbiska tas fram. Detta kan vi få vara med om att förverkliga. Den bästa uppvaktning jag kan få på min årsdag är en gåva som kan få gå till planteringen av Bibeläventyret i Serbien, och kanske hela Balkan! Jag kommer att följa hur det artar sig och lovar att återkomma med rapport om hur det går, säger Anders Blåberg.

(Se bilder från Serbien längre ned på sidan!)

Välkommen att ge en födelsedagsgåva till Anders och nyplanteringen!

Du kan ge via:

  • Bibelbutikens gåvofunktion på nätet. Ge via gåvoshop.
  • Bg 900 62 63
  • Swish 123 900 62 63  (Med swishappen i mobilen kan du skanna koden på bilden nedan så får du upp numret direkt.)

Märk gåvan med ”Anders 60” och skriv ditt namn och adress.
(Anders uppvaktas med en gåvoförteckning där ditt namn står.)

Några glimtar från besök i Serbien

En serbisk skolklass som tycker att det låter spännande med Bibeläventyret.

 

Generalsekreterarna Anders Blåberg och Vera Mitic i samspråk med en journalist.

 

Olof Brandt presenterar Bibeläventyrets pedagogik och material.

 

Vera Mitic med skolpersonal och kyrkliga representanter lyssnar till presentationen.

 

Skolorna är i stort behov av nytt undervisningsmaterial. Här en hylla i ett skolbibliotek.

 

Melitta Vidovic översätter Bibeläventyrets handledningar och material.

 

Matjaž Črnivec från Slovenien och Anders i samspråk med romska pastorn i Leskovac som också vill ha Bibeläventyret.

 

Gudsjänstfirare i romska församlingen i Leskovac.

SHARE NOW