Oleksandr Babiychuk på Ukrainas bibelsällskap berättar: ”Jag vaknar av explosioner på nätterna, men får vi inte drabbas av panik. Kyrkorna står tillsammans, och bibelsällskapet stannar här. Ukraina har fått en fruktansvärd utmaning och vi hoppas på styrka att hantera den. Många människor söker tröst och hopp i Bibeln. Det andliga behovet är stort! Vi stannar här och stöttar människor, försöker hjälpa dem att överleva eller evakuera. Tack för böner och stöd!”
Oleksandr berättar vidare: Vi tömmer alla våra lager med biblar för vuxna och biblar för barn. De blir tröst på vägen för dem som flyr och för dem som tillbringar många timmar i skyddsrum. Allt vi har går åt, och alla förnödenheter och mediciner vi kan uppbringa delar vi ut till nödställda. Vi hör striderna från där vi är och vi vet att människorna behöver fred och trygghet, hopp och tröst. Hjälpa oss att hjälpa!”

En bibel till någon i Ukraina kostar bara 50 kr. Du kan ge en gåva via Swish 900 62 63, skriv ”Ukraina”, ditt namn och adress i meddelandefältet, eller sätt in en gåva via Bg 900-6263. På detta sätt bidrar du med biblar till människor i Ukraina. Tack!

Senaste nytt från bibelsällskapet i Ukraina

Vår norska kollega på besök i Ukraina står för senaste uppdateringen 20 juni 2022:

I den här delen av Ukraina där Kiev ligger är krigshandlingarna begränsade. I går hörde vi en kraftig explosion – med största sannolikhet var det en kontrollerad sprängning av odetonerad ammunition. För när vi reste genom Irpin och Butcha lite senare såg vi affischer med varningar om att gå in i skogen på många ställen eftersom det finns stora mängder sprängämnen kvar efter striderna i mars.

Det gör ont att se hus efter hus helt eller delvis förstörda av granater. Att se flerfamiljshus som är delvis kollapsade och veta att många dödade grävdes upp när ryssarna drog sig tillbaka, och att gå in i övergivna kvarter där dörrarna är utslagna och familjernas tillhörigheter ligger strödda över golvet. Anatoliy, som följde med oss ​​dit, hade varit där förut medan människor fortfarande bodde i dessa förstörda hem.

Men att äta lunch med många äldre på Evangelikala seminariet i Irpin gick bra. Inte bara för att se hur skadat seminariet var, det kommer att kosta en miljon bara att byta fönster, utan att se äldre människor sitta ner i tacksamhet över att få en varm måltid varje dag. 1 200 får en daglig måltid, antingen genom att komma och äta, eller att hämta mat till någon annan i familjen som inte kan gå ut själv, eller få den lämnad av personal och volontärer på kontoret.

Det blev ett starkt möte med chefen för den grekisk-katolska kyrkan i Ukraina, ärkebiskop Sviatoslav Shevchuk. Det är en kyrka med cirka 5 miljoner människor i Ukraina, tillhör den romersk-katolska kyrkan, men har en östlig/ortodox liturgi.

“Det är ett mirakel att vi kan sitta tillsammans här i dag – sa han med tårar i ögonen – när jag tänker på trupperna som ryckte fram mot oss för bara ett par månader sedan. Framryckningen stannade bara några kilometer från oss – och jag stod på den berömda dödslistan som ryssarna hade gjort. När jag stod och såg dem öppna en av massgravarna i Butcha visste jag att det kunde ha varit jag. Flera gånger attackerade de min bostad där jag satt (militära kommandogrupper inne i staden). Och ni är modiga som kommer hit, tillägger han – det är inte många som gör det.

Vi säger till biskopen att det är många som ber för Ukraina nu. Vad vi mer vi kan göra för dig?
Svar: ”Du kan fortsätta be för oss. Och när du ber kommer den Helige Anden att visa dig vad du mer kan göra för oss.”

Sedan berättar han om ett möte med Kievs borgmästare Klitsko, mest känd som boxare, men som varit en stark samlingspunkt för invånarna i denna svåra tid. Kyrkan har varit central i arbetet med att ge mat och medicinsk hjälp till stadens befolkning. Men då ställde biskopen en fråga till borgmästaren om vad kyrkan mer kunde göra för staden: ”Viktigare än mat och förnödenheter är Ordet. Folket behöver hopp och något att leva för”, svarade Klitsko till biskopens stora förvåning. Och det är biskopens utmaning till oss som bibelvänner.

Och vi pratade i 90 minuter om mycket om Ukrainas situation, vägen ut ur kriget, om ondska och lidande och västvärldens oförmåga att förstå Ryssland …

Anatoliy sa efteråt att han kontaktades för inte så länge sedan från Tyskland. En kvinna med tre barn besökte en katolsk kyrka i Dresden. Hon hade fått ett Nya testamentet på järnvägsstationen i Kiev – av Anatoliy – hon tog en bild som visade kyrkan. Hon hade aldrig läst Bibeln förut, aldrig haft kontakt med en kyrka, men det NT hon läste visade henne vägen till ett nytt liv. Därför sökte hon sig till en kyrka – utan att veta något mer än att det var en kyrka.

Det kommer att bli många sådana historier med tiden.

Och på söndagen deltog vi i en gudstjänst i en pingstkyrka i Lviv. Och träffade flyktingarna som bodde i kyrkan. De fick stanna där några dagar, ofta för att skaffa papper så att de kunde resa vidare. Sedan kriget började har över 4 000 människor bott där i allt från några timmar till tre veckor – på väg till någon som kunde ta emot dem. Men nu är västra Ukraina fullt, Polen kan inte heller ta emot fler – de letar efter platser som nu kan ta emot fler. Av dem vi träffade var flera handikappade – alla kom från östra Ukraina och hade lämnat allt.

För kyrkan började det med att någon som gått en kurs i församlingen ringde för att fråga om han kunde få plats. Han fick det, och sedan delade han telefonnumret vidare så att folk så småningom ringde varannan minut. Så här fortsätter det. Och kyrkorna är centrala för hjälparbetet i hela Ukraina. Men det de frågar oss om är biblar – för det är det många flyktingar vill ha mest.

Dagen kommer att användas till ett möte med flera kyrkoledare… .. Flyglarmet gick i natt, men det utlöste inga reaktioner där vi satt och åt.

Vänliga hälsningar, Bernt

Vår kontaktperson på bibelsällskapet lämnade 30 maj 2022 följande uppdatering:

Det är dag 96 av kriget. Alla bibelmedarbetare mår bra, tack gode Gud!

Mycket svåra strider fortsätter längs den östra fronten. Medan vår armé väntar på nya försvarsmedel från väst, om det nu är en större eller mindre mängd, så håller de stånd mot motståndaren som har fler soldater, fler vapen, fler resurser på plats just nu, och som inte bryr sig om att deras egna dör. Våra samarbetspartners, de kaplaner som tjänar i östra Ukraina, ber om intensiv bön för deras område eftersom det tryck våra styrkor utsätts för helt enkelt är bortom vad som går att föreställa sig om man inte själv varit där. Civila finns fortfarande kvar i många städer och byar där, oförmögna (eller ovilliga) att evakuera. Det är hjärtskärande att tänka på vad dessa människor – soldater och civila – går igenom just i detta nu. Det är Gud, bara Gud som kan ge en strimma himmelskt ljus, starkt nog att tränga igenom detta mörker.

Charkiv med närliggande områden, liksom en del områden i söder har under den senaste veckan utsatts för kraftig beskjutning. Städerna Sumy och Tjernihiv med provins utmed ryska gränsen beskjuts också regelbundet, ofta med vapen som enligt internationella överenskommelser är förbjudna. Greppet hårdnar också om de ockuperade områdena, varifrån fler och fler rapporter inkommer om omänsklig behandling av den civila befolkningen, filtreringsläger (och fortsatta stölder av vårt spannmål och nu även av metallproduktionen).

Folket i de nyss befriade områdena i norra Ukraina och runt Charkiv försöker lappa ihop sina liv, trots att skjutandet från ryskt territorium fortsätter. Kyrkorna och bibelsällskapet fortsätter att med oförändrad glöd nå ut till dem med både praktiskt och andligt stöd. Våra medarbetare i Charkiv har åkt och besökt några platser som varit ockuperade från dag 1 och som befriades för bara två veckor sedan.

En annan intressant utveckling var beslutet av den ukrainska ortodoxa kyrkan (tidigare en del av Moskvapatriarkatet) att klippa banden med Moskva, fördöma kriget och den ställning som den ryska ortodoxa kyrkan tagit. I Ukraina råder delade meningar om beslutet, men många experter ser det som ett verkligt tektoniskt skifte, vars omfattning vi ännu inte kan ana.

Bibelsällskapet har åkt runt i de norra områdena som tidigare var ockuperade. Människor försöker hitta sätt att leva vidare trots kriget.

Vår kontaktperson på bibelsällskapet lämnade 30 april 2022 följande uppdatering:

Det är dag 66 av kriget här. Vi tackar Gud för att våra medarbetare är okej, och vi vill också tacka er för era fortsatta böner och ert stöd till vårt folk och bibelmissionen här och i våra grannländer!

De militära insatserna är fortsatt koncentrerade till de östra och södra delarna av Ukraina, ändå kvarstår hotet från raketattacker mot hela landet. Informationskriget har varit särskilt tydligt under den senaste veckan då ryska propagandister har uttryckt flera kärnvapenhot – igår bjöd de på ett uttalande om att Lviv skulle vara den mest lämpliga måltavlan. På grund av förstörelsen av oljeraffinaderierna och infrastruktur har det uppstått en allvarlig bränslebrist. För att se till att militären och sjukvården har tillräckligt med bränsle får privatpersoner bara tanka 10 liter åt gången, ändå har de flesta mackarna slutat sälja även så lite. Regeringen har lovat att situationen ska lösa sig inom en vecka, men med största sannolikhet kommer bränslepriserna att stiga avsevärt, vilket kommer att orsaka prishöjningar överallt. Kriget har en tydlig påverkan på ekonomin.

Situationen för de boende i Charkiv är fortsatt mycket svår, med oavbrutet skjutande nästan varje dag. Vår kollega Oleg med familj har behövt stanna i skyddsrummet 24 timmar om dygnet den senaste veckan. Där, säger han, kan de i alla fall sova. Trots detta kämpar de lokala kyrkorna på och tjänar folket så mycket de bara kan. En annan kollega sitter just nu fast i södra delen av Odessas provins eftersom en bro i närheten av Transnistrien/Moldavien har förstörts – den enda vägen till resten av provinsen och landet för vuxna män eftersom alla andra vägar innebär att man måste korsa gränsen till Moldavien. Be för dem, snälla ni!

I Kiev fortsätter våra medarbetare att nå ut till de boende både i Kiev och i närliggande städer, och särskilt till byar som fortfarande kämpar med följderna av ockupationen och de militära aktionerna. I Lviv har vi fått ta emot nytryckta biblar, just när vårt lager var helt slut.

I söndags firade vi påsk i enlighet med den östortodoxa kalendern. Det är den viktigaste religiösa högtiden i Ukraina. Då samlas familjer och har grillfest bland annat. I år har det varit helt annorlunda – en sorgens tid för dem som förlorat nära och kära, för dem som förlorat sina hem, för familjer som splittrats. Ändå, för nationen som helhet har det å andra sidan inneburit ett återupptäckande av högtidens betydelse, med fokus på dess kärna – hur Herren offrade sig och segrade över döden och ondskan genom sin återuppståndelse. President Zelenskyj talade till nationen från Sofiakatedralen och bad en bön om att vårt land ska få återuppstå.

Över hela landet ser vi alla hur fantastiskt öppna människor har blivit för Bibeln, och igen och återigen, detta innebär att vi kommer att behöva många fler biblar för att möta behovet hos de miljoner människor som påverkas av kriget.

Slutligen ett meddelande från Oleksandr Babiychuk, Ukrainska bibelsällskapets generalsekreterare . Han bad mig att framföra sitt djupaste tack till alla er som stödjer oss genom era gåvor och böner.

Vi ser Guds hand på ett mycket påtagligt sätt varje dag. Han ger oss styrka och en sinnesfrid som överraskar till och med oss själva. Han ger oss möjligheter att dela med oss av vår tro på vägar som tidigare var omöjliga att ens föreställa sig. Oleksandr tar som exempel berättelsen om när Petrus går på vattnet – det enda sättet att övervinna svårigheterna är att hela tiden ha vår blick fäst endast på Honom.

Tack ännu en gång och Gud välsigne er alla!

Anatoliy med tre kvinnor som fått biblar och bröd. De är glada över att äntligen få lite värme av vårsolen också.

Vår kontaktperson på bibelsällskapet lämnade 23 april 2022 följande uppdatering:

Kära vänner,

I dag är dag 59, eller två månader av krig här. Lyckligtvis är alla våra medarbetare okej.

För 6 dagar sedan började de ryska styrkorna att fokusera sin offensiv mot den östra fronten. Våldsamma strider utkämpas där, utan någon ände i sikte. Den massiva beskjutningen mot Charkiv och flera andra städer nära fronten fortsätter nästan varje dag. Situationen i Mariupol är ännu minst sagt upprörande – ännu ett försök att evakuera civila och skadade fick avbrytas tidigare idag.

Ukrainare från de ockuperade områdena – mest kvinnor, barn och äldre – förs med våld till Ryssland (uppskattningsvis handlar det om 100 000 personer, men det kan vara många fler). Först hålls de i så kallade “filtreringsläger”, därefter skickas de till avlägsna platser som Sibirien och långt österut – deras papper konfiskeras och de tillåts inte återvända till Ukraina. Vad gäller den manliga delen av befolkningen tas de av de ryska styrkorna och tvingas till att strida mot den ukrainska armén. Den ryska regeringen överväger en lag som ska göra det möjligt att påskynda processen för ryska familjer att adoptera föräldralösa barn från Ukraina (även dem vars föräldrar dödats i det pågående kriget). Rapporter inkommer också om att det planeras en falsk folkomröstning i de ockuperade områdena för att tidigt i maj kunna förklara självständighet från Ukraina.

De befriade städerna i norra delen av landet försöker återuppbygga infrastruktur och andra samhällsfunktioner, men ett stort antal städer och byar saknar fortfarande ström och vatten. Kvarlämnade minor är ännu ett stort problem – de många rapporterna om människor som dödats och skadats fortsätter att komma. Samtidigt är hela landet regelbundet en måltavla för raketer – nu medan jag skriver detta försöker vår södra stad Odesa återhämta sig från en raketattack som avfyrades ända ifrån Kaspiska havet.

Eftersom Ukraina förbereder sig för att fira påsk imorgon och många beger sig till kyrkorna med sina traditionella påskkorgar har både statstjänstemän och kyrkoledare uppmanat människor att följa instruktionerna från sina lokala myndigheter. Nattvakan ska hållas online på grund av utegångsförbudet och underrättelsetjänstens varningar om att attackerna kan komma att öka under påskfirandet.

Våra arbetslag fortsätter att tjäna inom sina områden. Människor är så ivriga att få en Bibel; många av dem har aldrig haft eller läst den förut. Vårt lager minskar snabbt, så vi ser fram emot att ta emot en försändelse av nytryckta biblar inom den kommande veckan eller så. Trots det är vår uppskattning att behovet av biblar är så enormt stort, så vi vill gärna uppmuntra er att fortsätta skicka Biblar till det ukrainska folket.

Tack för allt ert stöd – snälla kom ihåg vårt land i era böner, särskilt under de kommande två veckorna – vår militär bedömer att denna tid kommer att vara särskilt avgörande eftersom hur kriget utvecklar sig beror på om våra styrkor kommer att lyckas hålla tillbaka den pågående attacken i östra Ukraina.

Vår kontaktperson på bibelsällskapet lämnade 12 april 2022 följande uppdatering:

Det är dag nr 48 av kriget. Alla i bibelsällskapets olika arbetslag är okej. En anhörig är saknad.

Striderna har flyttats till de östra och södra delarna av landet. Beskjutningen av Charkiv har ökat på sistone, så snälla be för vårt team där som fortsätter jobba under livsfarliga förhållanden! Charkivkontoret har alltid varit vårt minsta kontor i en stad där kyrkorna varit svaga. Men nu finns det ett stort intresse för Nya testamenten och folk skulle väldigt gärna vilja ha fler. De unga anställda säger att de har inspirerats av Kiev och vill hjälpa till att göra skillnad. Och det gör de. Men nu ligger det tunga dagar framför dem om attackerna intensifieras. Medan fronten skärps i Charkiv är bibelsällskapets folk aktiva och söker sig till människor i skyddsrum, tunnelbanestationer och andra platser där de gömmer sig.

Missiler skjuts fortfarande mot resten av landet. Sammantaget blandas rapporter från de östliga frontlinjerna med en smärtsam väntan på vad angriparna annars skulle göra – fortsatt ansamling av styrkor vid de östra gränserna; gårdagens gas som användes i Mariupol (tack och lov inte sarin); vår underrättelsetjänsts varning för planerade terroristattacker på ryska städer för att skylla på våra styrkor och rättfärdiga massmobilisering av rysk befolkning; det senaste mötet mellan Putin och Lukasjenko …

I städerna runt Kiev och i norra Ukraina upptäcks nya kroppar och massgravar. Försök görs för att återställa grundläggande allmännyttiga tjänster till lokalbefolkningen. Många människor vill åka tillbaka till sina hem, men det kan vara farligt eftersom man fortfarande minröjer gator och hus. Det finns specialsoldater som städar de områden där det råder utegångsförbud tills det är säkrare. I förrgår avaktiverades över 11 000 minor. Konstant ljud av sprängningar hörs i Kiev. Flyglarmet går ett par gånger om dagen, men situationen är helt annorlunda nu än vad den var för en kort tid sedan. Soldaterna är borta, förutom grupper i civila kläder. I går skedde skottlossning mellan polisen och en civil bil nära bibelsällskapet.

När jag pratade med Anatoliy, biträdande generalsekreteraren för bibelsällskapet, i går kväll var han tillbaka i sin lägenhet för att tillbringa natten i en bättre säng jämfört med madrassen på golvet på bibelsällskapets kontor. Lägenheten är oskadd, de har el och vatten, men ingen värme eller varmvatten. När det är 5 grader ute blir det kallt inne när det inte är värme i byggnaden. Alla fönster på hans våning är intakta, men från 12:e våningen och ner är alla fönster utblåsta. Det finns ett liknande flerfamiljshus några hundra meter bort som träffades av två raketer. Där är de två övre våningarna och taket är totalförstörda, en annan raket träffade 9:e våningen. Tänk på alla de som bor i hus där nästan alla fönster är krossade och de är utan el, vatten och värme! Det blir bara fler och fler av dem i de östra regionerna i Ukraina som lever så.

Nu förändras vardagen lite på kontoret i Kiev. Morgonen ägnas mer åt vanligt kontorsarbete, fler är tillbaka på kontoret. Eftermiddagen ägnas åt att besöka förorterna runt staden. På flera ställen reser de på inbjudan av försvaret och går följaktligen in på de områden som omfattas av utegångsförbudet. Mycket av det de gör nu är ren pastoral tjänst som ger tröst och hopp till människor som har genomlevt sju veckor av rysk ockupation och som alla har hemska historier att berätta.

I går upplevde Anatoliy för andra gången att det fick helt slut på biblar. De delar inte ut biblarna fritt, utan tar dem med sig för att ge när någon frågar efter biblar. Mat, mediciner, solcellslampor och vatten packas också in i bibelsällskapets minibussar och delas ut, och det är en livräddande verksamhet som pågår.

Medan soldater och annan räddningspersonal hittar döda strömmar folk till för att se om det är någon de saknar. Och när de inte ser den de saknar fortsätter de att hoppas hitta dem vid liv. Det råder bara en innerlig önskan att det här kriget snart ska ta slut.

Några elgeneratorer har skickats till västra Ukraina och de är nu placerade i kyrkor dit folk kan komma för att ladda sina mobiltelefoner och koka lite vatten. Många har inte smakat en varm måltid på över 40 dagar.

Vår kontaktperson på bibelsällskapet lämnade 3 april 2022 följande uppdatering:

Tack och lov är vi okej här efter den 39:e krigsdagen.

Hela vårt samhälle skakades av bilderna av vad som nu kallas Butja-massakern, och vi sörjer och ropar efter rättvisa. Även om så många dagar av krig har bedövat sinnena hos många av oss, är det fortfarande väldigt smärtsamt och svårt att förstå vidden av den ondska som förekommer. Tyvärr är detta inte de enda fruktansvärda detaljer som vi får veta om brutalitet mot obeväpnade civila och till och med djur.

Butja, Irpin, Pushcha Vodytsia och andra en gång så fridfulla och prydliga satellitstäder runt Kiev är särskilt kära för oss eftersom olika kristna organisationer och utbildningsinstitutioner, våra partners, var baserade där. Baptistbibelinstitutet i Irpin är helt nedbränt. Det sista vi hörde om Adventist Humanities Institute i Butja var att det togs av de ryska styrkorna, plundrades och användes som deras bas. Det evangeliska teologiska seminariet i Pushcha Vodytsia besköts kraftigt och deras bibliotek som ansågs vara ett av de största kristna biblioteken i landet är förstört.

På grund av den massiva mineringen av staden väntar vårt team i Kiev fortfarande på tillstånd att besöka Butja med humanitär hjälp. De som fortfarande är kvar där har varit utan tillskott av mat i veckor.

Sammantaget blev det lite lugnare i Kiev eftersom marktrupperna har lämnat provinsen, men enstaka raketbeskjutningar fortsätter. Att uppleva nästan en hel dag utan sirener var mycket ovanligt, till och med oroande, för bibelkollegan Anatoliy som leder teamen där. I Charkiv förvärras situationen när beskjutningen har ökat, även om detta inte hindrar människor från att försöka återställa sina liv så mycket som möjligt. I väst fortsätter vi att ha flera flyglarm varje dag, men tack och lov har alla missiler skjutits ner av luftvärnet under de senaste dagarna.

Än en gång, tack alla för ert stöd, för era böner, för att ni är med oss under denna mörka tid!

Vår kontaktperson på bibelsällskapet lämnade 25 mars 2022 följande uppdatering:

Jämfört med Charkiv har Kiev hittills inte drabbats riktigt lika hårt. Charkivs centrum är förstört, men Kiev har många förorter, och det är där striderna har rasat som värst. Men bibelledaren Anatoliy I Kiev säger nu att det är så mycket rök i luften att det är svårt att andas. De har hängt upp fuktiga lakan framför fönstren för att minska mängden rök som kommer in i huset. Kontoret ligger nära flygplatsen.

I både Charkiv och Kiev har flera anställda stannat kvar eftersom de också ansvarar för gamla föräldrar eller mor- och farföräldrar som vägrar lämna sina hem. Ett gift par i Charkiv säger att de bor i ett rum i lägenheten som saknar fönster. Där känner de sig relativt trygga. Andra har lämnat sina hem eftersom striderna har kommit för nära. En av generalsekreterarens anhöriga saknas. Situationen är spänd. En ny taktik verkar vara att orsaka skada och panik bland civilbefolkningen – bombningarna av bostadsområden och icke-militära mål har fortsatt.

Det berättas att Ryssland förbereder reserver för nästa våg av attacker och kanske då fokuserar på färre riktningar. Inga luftattackslarm har ljudit i västra Ukraina på nästan två dagar, tills för cirka 30 minuter sedan. Nu tjuter det över de flesta över de flesta av de västra provinserna …

Efterfrågan på biblar växer. Människor nästan sliter biblar ur händerna på våra team. Våra team fortsätter att arbeta outtröttligt för att ge praktiskt och andligt stöd till människor i nöd när det är möjligt. Teamet i Charkiv, som fortfarande regelbundet beskjuts, har börjat dela ut biblar igen – det är fortfarande instabilt där, men fler och fler frivilliga och kyrkor försöker hjälpa människor som ber om biblar. I Cherson fortsätter bibelsällskapet i samarbete med kyrkorna att försöka serva nödställda. Situationen där är inte bra eftersom det blir svårare och svårare att köpa saker – bara ett fåtal butiker accepterar kreditkort, medan banker/bankomater inte fungerar, och det finns praktiskt taget inget sätt att få kontanter. Bränsle är det också ont om (så de med elbilar försöker hjälpa dem som står utan bränsle). Tack och lov finns det fortfarande tillräckligt med basmat så att vårt team har chans att klara sig.

Eftersom Bibelsällskapet fortsätter att vara ordförande i det nationella rådet för kyrkor och religiösa organisationer är Anatoliy och hans team också ansvariga för allt arbete i rådet. Sedan krigets början har rådet utfärdat 17 vädjanden till olika internationella organ (inklusive FN, Nato, Röda Korset med förfrågan om att stödja de humanitära korridorerna och utbytet av fångar, att stänga luftrummet över Ukraina etc.) och till den rysk-ortodoxa kyrkan och de religiösa ledarna i Belarus med uppmaning om att inte stödja kriget. Flera ledare för stora kyrkor i Ukraina har nyligen ringt och uttryckt stor tacksamhet för att bibelsällskapet förblir öppet och aktivt vid denna tidpunkt. Anatoliy förklarar att budskapet till våra partners är att vi är tillsammans, att vi stödjer dem och att vi litar på Gud.

Tack så mycket för att du minns oss i dina böner! Fortsätt gärna be – för fred, för de politiska ledarna, för Guds beskydd för sina tjänare och för att människors hjärtan ska vara öppna för hans hjälpande och helande hand.

Vår kontaktperson på bibelsällskapet lämnade den 20 mars 2022 följande uppdatering:

Bibelpersonalen är okej. Alla utom en är kvar i landet. I morse träffades Lviv av raketerna. De förstörde en flygplansreparationsanläggning i stadens utkanter. Detta är ganska nära det lokala bibelkontoret, och dess chefs lägenhet är ännu närmare. Tack och lov har inga dödsfall rapporterats, och inga skador på bibelsällskapets egendom.

Kontakten med Kiev är dock sporadisk. Anatoliy i Kievteamet berättar att flyglarmet går hela tiden och de söker skydd i källaren. “Vi ser inte fram emot natten”, säger Anatoliy. “Nätterna är de värsta, med konstanta flyglarm och kraftiga explosioner.” Han kämpar med sömnbrist och den ständiga stressen.

På dagarna är de ute och ger nu mathjälp främst till människor som bor i grannskapet. Anatoliy berättar att en i teamet mötte en äldre dam som fick ett bröd i handen. Hon kysste det och kastade sig gråtande runt halsen på givaren. “Inte trodde jag att vi skulle uppleva den här nöden 2022”, säger Anatoliy.

Och annars har 150 nya rekryter fått ett NT i Kiev. Bibelteamet kallas ständigt till militärbarackerna för gudstjänst och nattvard, bön och tröst.

“Tack så mycket för att du ber för och stöttar vårt folk både i och utanför landet! Fortsätt gärna be – vi vet att Gud står nära sina barn!” säger vår kontaktperson.

I går morse ringde kvinnans son, en militär, till Anatoliys team och bad att de skulle ta med lite mat och biblar till hans föräldrar eftersom hans far är förlamad. Så teamet besökte dem. Kvinnan var verkligen tacksam för sitt NT. Men, hennes son, som bekymrade sig så för föräldrarna, dödades samma kväll i en missilattack.

Vår kontaktperson på bibelsällskapet lämnade på kvällen 16 mars 2022 följande uppdatering:

Det är dag 21 av kriget. All personal är okej. Och en anhörig som varit försvunnen en vecka lär vara vid liv, men vi kan inte gå in på detaljer.

Kiev har haft utegångsförbud sedan i natt och fram till i morgon bitti då militären försöker rensa staden från sabotagegrupper. Civilklädda sabotörer har kapat ambulanser och sedan kört runt och skjutit ned människor. Militär och polis jagar dem. Kollegan Anatoliy hamnade i skottlinjen, men kom undan med kulhål i däcket. Frontlinjen är nu tre kilometer från bibelkontoret. Beskjutning och grymheter fortsätter i olika städer.

På den ryska basen nära Cherson fortsätter helikoptrar att landa trots ukrainskt motstånd. Detta är nära platsen där en av våra kollegor bor. Han berättade hur det skakade och mullrade illa inne i huset, de bad att ingenting skulle falla på deras tak, och tack och lov är alla trygga.

Omkring 20 000 personer kunde evakueras från Mariupol i förrgår, bland dem var en ortodox präst som förlorade hörseln på grund av en detonation, men han körde fortfarande och tog en full skåpbil av människor med honom varav en familj till en av våra goda partner, en präst och kyrkoherde. Den ortodoxa prästen stannade i staden för att fortsätta hjälpa andra. Denna stad med 400 000 invånare har varit under extremt tunga och brutala attacker under hela dagen.

Vi får konstant förfrågningar om mat, mediciner och biblar. Arbetsdagarna är långa. I Cherson och Charkiv kan människor komma och hämta biblar, och gör det trots livsfara.

Vår kontaktperson på bibelsällskapet lämnade 11 mars 2022 följande uppdatering:

Tidigare i dag besökte bibelledaren Anatoliy och teamet av pastorer och militärpräster den ukrainska militärens bas för att be, hålla nattvard och dela Guds ord med soldaterna. Det var en otroligt varm och uppriktig stämning – människor var tacksamma för andlig välsignelse, öppnade upp för Ordet och tog emot biblar med tacksamhet.

Vi är nu inne i den tredje veckan av krig. Hälften av alla ukrainska företag är stängda. Infrastrukturen har skador till ett värde av cirka 100 miljarder dollar, och det lär bli mer. När jag skriver detta tjuter flygattacksirener i minst 14 städer och distrikt, inklusive Kiev – ännu en fruktansvärd och sömnlös natt kommer för många.

Ändå har denna dag också sett några segrar – stora som små. Vår armé fortsätter att tappert. Utbildningsministern meddelade att skolor i flera centrala och västra provinser återupptar onlineutbildning från och med måndag.

Å andra sidan har underrättelsetjänsten och allierade regeringar upprepade gånger varnat för möjliga attacker med kemiska vapen, eller sprängning av en kemisk anläggning nära Charkiv. Vi hör också att användningen av kärnvapen är mycket verklig hot. Ryssarna besitter fortfarande två av våra kärnkraftverk och har försökt ta stationen för naturgasöverföringssystem tidigare i dag – detta kunde ha lett till att många städer lämnat utan uppvärmning. Detta ökar känslan av rädsla och osäkerhet. Folk behöver höra tröstens ord ännu starkare och bredare.

På tal om detta, när jag kommunicerade med några partners tidigare i dag, började jag tänka på olika tecken på Guds närvaro i detta mörker. Vi ser enorma 500-tons bomber som inte löst ut och exploderat på människors bakgårdar, vi ser pansarvagnar först fastna i slask, och sedan, under de senaste dagarna, med döda batterier och motorer på grund av ovanlig frost. Krigsfartyg som inte kan attackera vår södra stad Odesa på grund av stormar. Det är så många människor nuförtiden som möter Gud och hans kärlek för första gången när kyrkorna här i Ukraina och i grannländerna tar hand om dem.

Detta krig kan pågå under en lång tid eller komma till ett slut snart, det kan ge mer sorg för var och en av oss individuellt och för hela ukrainska nationen, men vi har inget annat att göra än att lita på vår Gud och sprida Hans ord av hopp och frälsning bland människor. Låt oss be ännu hårdare och låt oss arbeta hårdare! Bibelsällskapets personal är okej just nu, men det finns anhöriga som saknas, och det är svårt. Be gärna för dem!

Flyende ukrainare i Lviv. Bibelsällskapets personal arbetar dag och natt för att möta så många som möjligt. Copyright Vlad Sodel.

 

Var med och läs Psalm 31 med kristna i Ukraina!

Psalm 31 i Psaltaren har blivit en viktig bibeltext i Ukraina. Många kristna läser den varje dag kl 16 svensk tid. Läs gärna samtidigt med folket i Ukraina. 

 

Oleksandr och Anatoliy på kontoret i Kiev.

Människor är rädda

Anatoliy Raychynets, som fungerar som biträdande generalsekreterare för det ukrainska bibelsällskapet säger. “Jag hör hemma här och jag kommer inte att lämna landet.”

Nu har han som präst fått ett särskilt pass som gör att han kan röra sig fritt även då det råder utegångsförbud. Han skjutsar barnfamiljer, åker runt med förnödenheter och mediciner, och med de biblar som råkar finnas kvar.

Anatoliy delar Bibelns hopp med sina landsmän. På senare tid har han delat Psalm 31 med alla som frågar vilken lättnad kyrkan kan erbjuda. Människor blir ofta förvånade över att höra ord som enligt dem låter som att de kunde ha skrivits i Kiev 2022: “Välsignad vare Herren, för han har på ett underbart sätt visat mig sin godhet när jag var i en belägrad stad.” (Psaltaren 31:21).

När människor brottas med rädsla och står inför en okänd framtid vänder de sig till kyrkan. Många upplever Bibelns budskap för första gången någonsin. För Anatoliy är det något av en överraskning att människor inte upptäckt Psaltarens tröst förut, och ett mirakel att de upptäcker dess svar nu.

Präster och pastorer har före krigsutbrottet strömmat till Bibelsällskapets butik i Kiev efter biblar. Men efterfrågan är så stor att Bibelsällskapet har tömt det. Detta, säger Anatoliy, är en av deras största utmaningar: “Vi behöver fler biblar.”

“Vi tryckte biblar för 2022 och i årets andra månad var vårt lager nästan slut. Det här är en stor utmaning! Vi pratar om vad vi kan göra och hur vi kan trycka fler biblar eftersom folk ber om vad vi än har”, säger han.

En annan resurs som kyrkan erbjuder tack vare bibelsällskapet är bibelbaserad “traumahealing”. Även om det bara introducerades för sex år sedan, har programmet varit otroligt effektivt, särskilt för familjemedlemmar till dem som tidigare dödats i gränskonflikterna med Ryssland. Traumaprogrammets beprövade holistiska, bibelbaserade tillvägagångssätt tillåter samtalsledare att vägleda små grupper av människor genom processen att läka från sina trauman. Nu är det tillgängligt i så många kyrkor över hela Ukraina att det ukrainska bibelsällskapet har svårt att hänga med vad gäller förfrågningar om materialresurser och ytterligare utbildning av samtalsledare. Behoven kommer att öka katastrofalt.

Marina är en av dem som fått hjälp. Hon övergav sina barn och planerade att begå självmord efter att hennes man dödades vid frontlinjen. Då bjöd en kristen på gatan in henne till en traumahealing-grupp. Hon sade till Anatoliy: “Ljuset kom in i mitt mörker.” Nu leder hon själv en traumagrupp och delar det ljuset med andra.
Våra bröder och systrar i Ukraina behöver vårt stöd. De behöver biblar för människor som söker tröst i krigstider. De behöver läkande resurser till hjärtan som uthärdar krig. Och de behöver förbön.

“Jag känner mig lättare bara av att veta att våra bröder och systrar i Sverige kommer att be för oss och för fred.”

Ukrainas bibelsällskap arbetar för att sprida evangeliet under de svåraste omständigheter. I tider av fred och i tider av konflikt har de förblivit trogna sin mission. Och även under krig lever de ut vad det innebär att vara Kristi kropp. Det finns hopp i Guds ord som kan försona fiender, driva ut förtvivlan och hela lidande hjärtan.

Swish 900 62 63
Bg 900-6263

Vill du ge via Bibelbutikens gåvoshop, klicka här.

SHARE NOW