Traumahealing i Syrien

George Andrea

Intervju med George Andrea, Syrien. (Bibel nr 1, 2017)

Tid att bli hel

Fågelvägen är det 300 mil från Uppsala till Aleppo, men vissa dagar när jag kommunicerar med kollegan George Andrea på bibelsällskapet i Syrien känns det som om jag sitter bredvid honom. Han är en engagerad berättare och en outtröttlig kämpe, trots att han bara sover två till tre timmar per natt. Ständig krigsstress har satt sina spår i kroppen.

Han säger att situationen i Aleppo är mycket bättre nu än före jul, men att vattnet har varit avstängt de senaste fyra veckorna, att de är utan el, och att raketer fortsätter falla. Folk har ändå börjat reparera sina hus så smått. Samtidigt pågår övergrepp och krigföring i flera delar av landet.

Jag oroar mig för honom och hans nära, men jag vet samtidigt att han i mångt och mycket är rätt man på rätt plats. Han tar sitt uppdrag på allvar, och jag ber honom berätta mer om arbetet som vi stödjer och om livet i Syrien.

– Jag tänker varje dag på hur det ska bli i framtiden, även när jag försöker sova, säger George.

– Jag gör allt i min makt för att hitta unga människor som skulle kunna vara rätt personer att föra evangeliet vidare. Vi har förlorat en avsevärd andel av våra 18–25-åringar. Häromdagen träffade jag en ung man i Damaskus, och det kändes som ett bönesvar, så jag hoppas att han vill jobba för oss. Be gärna att det ska fungera! Jag funderar också på vad vårt budskap ska vara till ett land som fallit sönder. Personligen tror jag att kyrkan måste vara en ljusets ledstjärna och en röst för förlåtelse och rättvisa.

Ni håller på att utbilda ledare i bibelbaserad själavård – trauma healing – varför började ni med programmet?

– Redan i början av kriget insåg jag att något hände med oss alla. Vi blev förlamade av rädsla. Vi slutade fungera rationellt i våra relationer. Skrämmande saker hände och de etsade sig fast. De trauman vi var med om dominerade våra liv och vi viss-te inte vad vi skulle göra åt det. Jag bad folk hålla utkik efter böcker om traumabehandling.

– Till slut fann vi en organisation i Jordanien som arbetade med kvinnor. De hade fyra böcker om ”komplikationer i och utanför hemmet”. Det var allt vi fick tag på till en början, men jag spred mina förfrågningar vidare, och till slut fann vi ett traumaprogram som vi använder parallellt med ett bra traumakoncept som det amerikanska bibelsällskapet lanserat. Första utbildningen genomförde vi 2015 med sexton deltagare, och nu växer intresset. Tanken är att upprätta hjälpcentra i alla större städer i Syrien med hjälp av de ledare som går utbildningen. Pedagogiken ska spridas.

Vilka är de största behov du identifierat, och vad är det som driver dig?

– Lotta, när du ser en raket slå ner bland människor, och de som klarat sig rör sig som robotar när de hjälper skadade eller lägger döda i rad på trottoaren utan att uttrycka några känslor alls, vad tänker du då? Ingen gråter, ingen skriker, ingen visar medkänsla med någon annan – inga reaktioner!

– Det hände framför mina ögon, och jag blev chockerad av att se hur kärleksfulla människor förlorat sina mest mänskliga instinkter och reaktioner. Jag kan se den här bilden på näthinnan hela tiden. Vi måste göra något! Jag vill att folk ska orka bli kännande människor igen! Detta är vad som driver mig, det är därför jag arbetar med de här utbildningarna.

– Det finns så många behov! Människor har suttit livrädda i sina hem i veckor när raketerna fallit, utan sömn, natt efter natt. De har sett grannar brinna till döds i sina bilar när de försökt fly. De har sett lemlästade barn som förlorat armar eller ben – och deras döda föräldrar liggande bredvid dem.

– Jag har själv upplevt trauman, och jag har sett hur andra lider. Jag är ansvarig inför Jesus att göra något. Jag kan inte leva med mig själv om jag förblir passiv.

Kan du berätta mer om kurserna?

– Programmet är baserat på Bibeln och börjar med att ta upp varför vi lider och fortsätter vidare med teman som hjärtats sår, sorg, klagan, smärta och konflikt. Vi har även pass som behandlar konkreta ämnen som våldtäkt, missbruk, våld i familjen och självmord. Frågan är hur man går från smärta till helande. Hanterar du inte din sorg kan den bli kvar i dig hela livet.

– På det hela taget är utbildningen mycket praktisk. Den är utformad så att den blivande handledaren hittar sätt att fungera i sin egen miljö. Deltagarna lär sig att lyssna och reagera så att den hjälpsökande ska kunna smälta sitt trauma och göra det till en del av sin historia, inte hela sin historia.

– Nu håller vi våra kurser i Libanon, vilket innebär att vi kan mötas i en lugn miljö i ett kloster. Det är välgörande för alla. Vi väljer själva ut de människor som söker utbildningen, ser på deras bakgrund och tar referenser så att vi vet att de passar för uppdraget.

Vad vill du uppnå?

– Vårt mål är att se varje kyrka utrustad med en person som kan behandla människor med trauma. Det kan göras, och det kommer att ske! De deltagare som kommer från Syrien är mycket kvalificerade, och om de inte hade sett behovet av traumabearbetning skulle de inte ha kommit. I slutänden kommer vi att se människor bli botade från sina trauman i sin egen församling.

Vilka utmaningar och svårigheter ser du inom projektet framöver?

– Att se till att det finns tillräckligt i budgeten så att vi kan gå vidare med de planerade kurserna. Det är ett ansvar som tynger. Om vi hade mer resurser kunde vi ta emot hundratals personer i stället för femtio deltagare. Vi får förfrågningar från kyrkor hela tiden.

– Dessutom, varje gång vi håller en kursomgång är jag ett nervvrak innan jag sett att alla lyckats komma från Syrien till Libanon. Vägarna kan vara farliga och gränsövergången, ja, det är den utmanande delen. De kan skickas tillbaka hem igen, så be att deltagarna kommer fram till kurserna som de ska!

– Många av oss upplever mycket svåra händelser på en daglig basis. Bland deltagarna har jag sett människor gå från hopplöshet till att bli redo att hjälpa andra – tack vare kraften genom den helige Ande. De blir helade för att själva bli de som helar.

Vad är viktigast för dig just nu?

– Att traumaprojektet får flyta på i händerna på flera. Jag vill bygga upp bibelsällskapet i Syrien som en del av kyrkolivet. Det får inte förbli en bokdistributör. Jag vill se hur varje kyrka blir ett slags bibelsällskap som proklamerar det största budskapet av alla, hur Ordet blev människa.

Lotta Ring