• Sjuka barn i Ukraina

  En blek fyraårig flicka utan hår drar vant omkring en droppställning på hjul på barnonkologen i Kiev. Hon är helt inne i sin lek med en sliten docka. Droppställningen får följa med i dockbestyren.

  Flickan är den första Svenska Bibelsällskapets Magnus Wingård möter när han följer med Ukrainas bibelsällskap på sjukhusbesök inom deras projekt för allvarligt sjuka barn. Syftet är att ge tröst och hopp till de tusentals små patienter som går igenom långvariga behandlingar när de kämpar mot svåra sjukdomar. I flera fall rör det sig om cancer, en av efterverkningarna av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986.

  En berörd Magnus vittnar om hur barn och närvarande föräldrar får ett fantastiskt lyft när bibelvolontärerna kommer med paket, sånger och bibelberättelser: ”Vi kan inte göra barnen friska, men vi kan trösta och ge hopp. Vi berättar att Gud älskar dem och ser dem.”

  Han är stolt över hur de engagerade och pedagogiska bibelarbetarna i Ukraina känner in hur barnen mår och vilken nivå de ska lägga samtal, lek och upptåg på. ”Vi har en uppgift i att se de här barnen och deras familjer när ingen annan gör det. Jesus ord ’Låt barnen komma till mig’ har fått en klart djupare innebörd för mig nu.”

  Inga ord kan beskriva vad dessa unga sjuklingar och deras anhöriga går igenom. I stället för att leka är det smärtsamma behandlingar som gäller, och föräldrarna lider med sina barn. Dessutom är ofta den ekonomiska belastningen mer än de mäktar med. Sjukhusavgifterna gör att de måste söka ekonomiskt stöd eller helt enkelt sälja sina tillhörigheter och bostäder. Vi får inte heller glömma de föräldralösa och mer utsatta barn som saknar någon nära som lugnar dem.

  Alla behöver få chansen att lära känna den himmelske Far som bryr sig om varje människas livssituation. Det är extremt tungt att vara ensam när livet är svårt. Därför hjälper vi Ukrainas bibelsällskap att förmedla tröst och barnbiblar som talar om Gud och hans speciella kärlek för de små.

  Ge en gåva av hopp och tröst via bg 900-6263,
  eller swisha till 123 900 62 63!

  Du kan även ge en gåva via Bibelbutikens betalningsfunktion på nätet.

  Läs Magnus berättelse om ett sjukhusbesök i Kiev:

  Ukrainas bibelsällskap har länge arbetat med socialt utsatta barn och unga, många av dem allvarligt sjuka. När jag var i Kiev fick jag chansen att följa med på sjukhusbesök och se hur bibelpersonalen möter barnen och får dem att vara just barn för en stund.

  Tjernobyl
  Kommer du ihåg kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i april 1986? Jag minns sommaren som följde mycket väl. Jag var tio år gammal och bodde i Norrland. Jag lärde mig vad bequerel var, och att jag inte längre fick äta bär eller plocka svamp i skogen. Nu har jag fått möta människor i min egen ålder som växte upp i närheten av själva olyckan. Många av dem är föräldrar precis som jag. Men där olyckan för min del var något som bleknade bort med åren lever de här människorna med dess direkta konsekvenser. Deras barn får cancer.

  Slitna dockor
  Det gamla sjukhuset i utkanten av Kiev är en smutsgrå betongkoloss, byggd under Sovjeterans glansdagar. Härifrån är det bara två timmars bilresa till Tjernobyl.

  Det första jag möts av när jag kommer in är två små flickor i fyraårsåldern, djupt försjunkna i lek. De går runt med några gamla, slitna dockor och ser ut som vilka barn som helst, utom i några detaljer. De är bägge helt skalliga, och den ena flickan har med sig en droppställning som hon vant manövrerar framför sig i det lilla rummet.

  Före 1986 var det sällsynt att barnsjukhuset fick in cancerfall. Nu tar man emot tvåhundra barn om året, och antalet växer för varje år.
  Vi leker med barnen i en timme, delar berättelser från Bibeln och ger dem inslagna presenter. Barnen skrattar och stojar. Det märks att de uppskattar avbrottet. Det är roligt, men jag har sällan känt mig så maktlös. Det är inte konstigt egentligen, för jag kan inte göra barnen friska, men jag kan vara med och ge dem omtanke, skratt och glädje i tillvaron.

  Vardagshjältar
  Hur pratar man om allvarlig sjukdom eller döden med ett barn? Det vet jag inte. Men jag vet att inför min egen dödlighet sätter jag mitt hopp till Bibelns berättelser. Så vi berättar för barnen om hopp, och vi berättar om en Gud som ger tröst och vila och som alltid välkomnar oss hem.

  Innan vi åkte fick jag rådet att skydda mitt hjärta och att inte ta in alltför mycket. Självklart borde jag ha gjort det. Men jag ville inte. Jag ville känna. Och det skär i hjärtat när jag tänker på de små sjuklingarna, deras familjer, deras framtid och deras kämpande.
  Jag har dock mött några otroliga vardagshjältar som gör en enorm insats på plats. Det är mitt privilegium att få hjälpa till, och jag vill bjuda in dig också att vara med under Bibelsällskapets julkampanj i december då vi samlar in pengar till barnbiblar och presenter till Ukrainas små patienter.

  Magnus Wingård, Bibelsällskapet

  Stöd Bibelsällskapet via Payson


Dagens Bibelord