Även när nyhetsrapporteringarna från Turkiet och Syrien tystnar finns den bistra verkligheten kvar. Hjälp bibelsällskapen i de båda länderna att hjälpa sina landsmän att finna hopp och livsmod i krisen efter jordbävningarna, och läs nedan där de berättar om situationen! Den första jordbävningen var den mest förödande som drabbat jordbävningsbenägna Turkiet på mer än 20 år och var lika stark som ett skalv 1939, det kraftigaste som registrerats där. Epicentrum låg nära Gaziantep i södra centrala Turkiet, hem för tusentals syriska flyktingar och de många humanitära hjälporganisationer som också är baserade där, samt norra Syrien.

Syriens nuvarande komplexa nödsituation är bland de största humanitära kriserna i världen och jordbävningarna kom bara att förvärrat situationen. Ett hinder för att snabbt ge bistånd i Syrien är att regeringen inte kontrollerar hela nordväst, det område som drabbats hårdast av jordbävningen. Runt 4,1 miljoner människor beroende av humanitärt bistånd, varav majoriteten är kvinnor och barn.

Minst 230 000 byggnader skadades eller förstördes i 11 provinser i Turkiet och minst 10 600 byggnader har förstörts helt eller delvis i nordvästra Syrien. Bara i Aleppo är omkring 3 500 byggnader skadade och behöver reparation, och 700 byggnader klassas som osäkra och skulle kunna rasa samman.

Här berättar bibelsällskapets ledare i Syrien, George Andrea, mer om situationen:

Ja, vi är här i Aleppo, och de som har kunnat hämta sina släktingars och vänners kroppar har gråtit under en lång tid, och de försöker fortfarande få fotfäste i tillvaron. De som fortfarande letar efter sina nära och kära hoppas att de åtminstone ska hitta kropparna. Men deras tårar har inte torkat ännu.

Vi själva går fortfarande till vår pastors kontor i den säkraste byggnaden i vårt grannskap. Vi försöker sova medan vi sitter på stolar och håller dörren öppen, ifall det kommer en ny kraftig jordbävning och vi behöver springa ut på gatan.

Vårt bibelteam, sammanlagt tio modiga ungdomar, åker till alla större städer och byar som har drabbats av de två jordbävningarna. De arbetar med olika kyrkliga organisationer som redan har arbetat på “marken” sedan den 6 februari 2023. Alla medlemmar i vårt team är inte bara begåvade utan utbildade i Trauma Healing, familjerådgivning, även ungdomsbrott, barnrådgivning och mödravård. Varje teammedlem är en människa “som kan gråta med dem som gråter”. Under den senaste veckan har de fått veta mer om de olika behov som finns. Det är en lång lista! Men jag försäkrar att vårt team kan dela Jesu glädje under svåra omständigheter. Flera av dem har redan tagit emot familjer och individer som kommer från Aleppo och Latakia som letar efter bostad i Homs. De levde genom två år av belägring i sin hemstad under vårt hemska inbördeskrig, så de är redan tränade för insatser. De har sett fler dödsfall än någon ung person borde se under sin livstid. Snälla, be att den Helige Ande ska ge dem styrka när de möter hundratals människor som har förlorat allt. Be!

Som ett bibelsällskap har vi alltid varit engagerade i att dela Guds ord med människor i nöd. Vi är faktiskt den enda organisationen i Syrien som gör detta. Vi är inte särskilt många, och med begränsad finansiering måste vi vara försiktiga med vad vi ska ge oss in i, men behoven nu är så överväldigande, och det är därför vi har ett team som är mycket aktivt bland de lidande. Vi har även kontakt med byggare som kommer att finnas tillgängliga för att göra olika typer av reparationer på byggnader som kan repareras. Vi kommer inte att engagera oss i mer krävande reparationsarbeten, men vi har blivit uppmuntrade av att se att dessa byggare har tyckt om att arbeta med oss. De har redan insett att vi inte vill ha några fuskbyggen, så vi kommer säkert att vara involverade i reparationer av folks hus. Detta kommer att bli en långvarig process, allt efter de behov man ser i människors hem.

Vi har redan kört Trauma Healing-seminarier och behoven är bara enorma. En del kommande seminarier kommer att genomföras av vårt bibelsällskapsteam i Homs, men vi har kontakt med människor överallt som har utbildats genom våra tidigare seminarier. De har haft kompetens att hålla egna sedan dess. Nu behöver vi ha mer samordning, och det är en hektisk tid vi har framför oss.

Med mer och mer fattigdom, fler och fler som lever från timme till timme, kommer vi säkert att vara involverade i många familjerådgivningsseminarier. Hur kan familjer klara av alla dessa utmaningar?

Vi är också glada över att vår nya bok som heter “Bygga broar” snart kommer ut, och den kommer att lära ledare över hela Syrien att hjälpa barn att förstå en ny värld som vi aldrig trodde att vi skulle få. Ja, jordbävningsvärlden skiljer sig från allt vi någonsin har stött på.

Vi behöver pengar till alla projekten, och på lång sikt kommer pengarna att avgöra hur mycket vi kan göra. För närvarande kör vårt team på en stram budget. inga hotell, de sover hemma hos folk var de än är. Vi försöker att hitta bra sovsäckar för alla våra medlemmar i teamen. Det skulle göra det lättare att bara “lägga sig ner var som helst och sova”. Vi är verkligen glada för de kyrkor som har öppnat sina dörrar för våra medarbetare (och många andra). Vi är så lyckligt lottade!

Hittills har vårt arbete med Trauma Healing bara kostat oss smörgåsar och “vatten”, och ibland några koppar kaffe till deltagarna. Men de träningspassen har varit nära “hemmet”. När teamet kommer tillbaka från denna nya uppsökande rutt kommer vi att få en bättre uppfattning om när det kommer till kostnaderna för traumaverksamheten.

Det finns så många behov i vårt Syrien, och de överträffas bara av möjligheterna för Gud att arbeta genom oss.

Med kärlek, George

Bibelsällskapets generalsekreterare i Turkiet, Tamar Karasu, om läget:

Sedan starten har vi på bibelsällskapet i Turkiet nära kontakt med kyrkor på fältet och deras kanslier i Istanbul. Vi har tillhandahållit dricksvatten, mat, generatorer, tält och betalkort. Alla har distribuerats genom lokala kyrkor där.

Vi håller våra kontakter med lokala kyrkor och får uppdateringar om deras nuvarande behov, men vi kan inte svara på alla behov utan måste se vilka vi kan samverka med i övrigt.

Under tiden organiserar vi våra Trauma Healing-aktiviteter. Våra tidigare utbildade traumaledare har fått samlas på ett ZOOM-möte med Dr Philip Monroe, från Trauma Healing Institute. Deltagarna fick chansen att ställa sina frågor ioch kommer att få praktisk information om hur man arbetar vidare med traumatiserade personer i en sådan här situation.

Traumat begränsas inte enbart av jordbävningsområdet, behovet är större än vi kan föreställa oss. Människor som bor i andra städer har familjeförbindelser med direkt drabbade. De som inte har någon kontakt alls blir också traumatiserade av att se vad som hänt varje dag på tv-apparaterna.

De har förklarat över 50 000 döda, men genom att titta på antalet kollapsade byggnader kan vi lätt gissa att antalet borde vara det dubbla. Så människor är fortfarande under ruinerna. På grund av antalet efterskalv lever människor i konstant rastlöshet. Möjligheten för en jordbävning i Istanbul är också en annan orsak till trauma bland befolkningen. Det är därför nya traumautbildningar kommer att ske detta år.

Vi trycker speciella häften om trauma; en bok med titeln “Beyond Disaster”/Efter katastrofen, med ett innehåll som kan hjälpa människor att övervinna sina trauman.

Tryckning av biblar och Nya testamenten är också en pågående aktivitet för att tillhandahålla den nödvändiga skrifter till kyrkorna.

Det vi hör från kyrkor som verkar i jordbävningsregionen är att huvudproblemet är boendet. Hatay är en av de städer som drabbades hårt av den andra jordbävningen. Antalet kristna där är cirka 5 000, främst arabisktalande grekisk-ortodoxa. Där finns 10 ortodoxa, 2 armeniska, 2 evangeliska, 1 latinsk katolsk och 1 syrisk katolsk kyrka som kan inte användas längre.

Antiokia är Hatays huvuddistrikt och där är 90 procent av byggnaderna oanvändbara. Situationen är inte bättre i andra delar. Eftersom efterskalven inte tar slut uppmuntras människor att hålla sig borta från sina hem, i vissa fall är de helt förbjudna att gå in.

Staden Mersin, tre timmar från Hatay, är värd för många kristna, runt 18 000 Den ortodoxa kyrkan i Mersin har öppnat sina dörrar för dem. Några bor i kyrkan, några i troendes hus och några på hotellrum. Kyrkan tillhandahåller daglig mat, hygien, kläder, etc… Det är mycket viktigt att behålla denna hjälp tills de kan återvända och slå sig ner i Antiokia. Det området är mycket viktigt i den kristna historien och alla kyrkor vill behålla kristen närvaro där. Men om vi inte kan ge dem en regelbunden hjälp under några månader och hjälpa dem att stå på benen kommer kristen närvaro att vara historia.

Vi måste tillhandahålla dem containerhus eller prefabricerade hus för att ge dem lite avskildhet att leva som små familjer.

Trauma Healing-utbildningar kommer att ske parallellt med detta. Vi strävar efter att utrusta människor som arbetar på fältet. Vi vill tillhandahålla material speciellt för barn.

Tyvärr är vi i en position att varje öre är viktig och kommer att täcka ett behov.

Husen jag nämnde kostar cirka 30 000 kr styck. Kyrkor budgeterar den månatliga kostnaden för deras förnödenheter inklusive hygien, vilket är cirka 300 000 kr. (Detta är endast för Mersin stad som är värd för 1 800 personer.) Det finns andra kyrkor också. Jag har gett Mersin som exempel eftersom de kontaktade oss, och vi hade ingen chans att stödja dem.

Dessa är oöverkomliga siffror för lokala kristna att hantera. De är desperat i behov av hjälp utifrån. Och här kan bibelsällskapet med sin lokala och internationella identitet spela en viktig roll.

Du kan hjälpa till genom att ge en gåva! Swisha till 900 62 63 och skriv “jordbävning” i meddelanderutan. Eller ge en gåva via Bg 900 62 63, eller Bibelbutikens betalfunktion.

Tack för att du hjälper till att sprida helande och hopp!

SHARE NOW