Samtalskväll med författaren Tomas Sjödin

 

 

Bibelpristagaren 2016 är författaren Tomas Sjödin. Torsdagen den 19 januari kommer han till Uppsala för att ta emot sitt bibelpris av Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen. Samtidigt bjuds på en samtalskväll med pristagaren med temat Bibeln & jag i Pingstkyrkans lokaler på S:t Persgatan 9 i Uppsala kl 18.30. Dan-Erik Sahlberg är samtalsledare och Louise Bjurling bidrar med sånginslag.

Det kommer att finnas möjlighet att köpa Tomas Sjödins bok Den som hittar sin plats tar ingen annans för 199 kronor under kvällen vid Bibelbutikens bord i foajén.

Bibelpriset

Prismotiveringen lyder: ”Med de bibliska berättelserna kring frågorna om sorg, saknad, kärlek och förlåtelse som självklar utgångspunkt har Tomas Sjödin genom sina böcker, föreläsningar och medverkan i radio och TV gett unika bidrag och fördjupat samtalet om tro och liv i det offentliga rummet.”

En glad Tomas Sjödin kommenterar själv priset med orden:

– Bibeln är boken i mitt liv. Jag har vuxit upp med den, men aldrig vuxit ur den. Att försöka förmedla Ordet med vanliga ord är min kallelse och passion.

Tomas Sjödin föddes 1959 i Kramfors och växte upp inom pingströrelsen och utbildade sig till pastor. Han har ofta medverkat i olika sammanhang som föreläsare, inspiratör och förkunnare. Han har varit sommarpratare och vinterpratare i Sveriges Radio och medverkat i livsåskådningsprogram i TV. Från mitten av 1990-talet har Tomas Sjödin varit verksam som flitig skribent. Hans skrivande är ofta självbiografiskt och har en tonvikt på vardagen. Som en röd tråd genom de självbiografiska böckerna finns livet med, och förlusten av de båda sönerna med fortskridande hjärnsjukdomar. I de senaste böckerna är kärlek, tid och tro återkommande ämnen. Böckerna Det är mycket man inte måste och Det händer när du vilar har fått stort gensvar, och i den senaste boken Den som hittar sin plats tar ingen annans funderar han över hur man vet att man hamnat rätt i livet. 

”Och med en dåres envishet förfäktar jag att den platsen finns för varje människa. För någon är vägen dit ett smärtsamt eller äventyrligt uppbrott, för någon annan att bara förbli där man är och vänta ut tiden.” (Bokcitat)

Bibelpriset instiftades 2004 med anledning av den världsvida bibelsällskapsrörelsens 200-årsjubileum. Priset utdelas årligen till en person ”verksam inom kultur, forskning, samhällsdebatt eller andaktsliv, som i sin gärning bidragit till att göra Bibeln känd och använd”.

Tidigare pristagare är Kerstin Ekman (2004), Anders Piltz (2005), Ylva Eggehorn (2006), Christer Åsberg (2007), Mikael Hansson (2008), Sven-David Sandström (2010), Michel Östlund (2011), Åsa Larsson (2012), Kristian Lundberg (2013), Niklas Rådström (2014) och Ylva Q Arkvik (2015).

Priset består av ett originalkonstverk med anknytning till en bibeltext samt en Jubileumsbibel med Rembrandtillustrationer. Pristagaren får också ett stipendium i form av en veckas helpension vid Sigtunastiftelsen. Stipendiet är avsett för skapande verksamhet med anknytning till Bibeln. Pristagaren får dessutom utdela en ytterligare skaparvecka på Sigtunastiftelsen som uppmuntran till en person inom det egna skrået. Stipendierna delas ut i samverkan mellan Sigtunastiftelsen och Svenska Bibelsällskapet.

För närmare information om Bibelpriset och Svenska Bibelsällskapet kontakta generalsekreterare Anders Blåberg, 018-18 63 33 & 070-631 41 90, anders.blaberg@bibeln.se