Nyheter

BIBEL 2 201722 maj 2017

 Senaste tidningen BIBEL finns nu tillgänglig!

Läs hela inlägget

Bibel 1 201713 mars 2017

 Senaste numret av Bibelsällskapets tidning BIBEL finns nu att läsa digitalt. 

Läs hela inlägget

Kurs i levande bibelberättande31 januari 2017

Levande bibelberättande kring Jerusalem

Under tre kursdagar fokuserar vi påskens dramatik upp och ner för gränderna och timme för timme i Jerusalem. Vi använder modellbygge för att levandegöra hur och var det hände. Det ger en känsla, upplevelse och förståelse av Jesu sista dagar. Kursen är full av berättande, pedagogik, drama, skapande och modellbyggande.
 
Läs hela inlägget

Resa till det heliga landet 201730 januari 2017

Nu finns chansen att vidga sina vyer och lära sig nya intressanta saker som kan bidra till förståelsen av Bibelns texter. 
 
Den 10-17 september 2017 inbjuds du att åka med till Israel och Palestina för att få se platser och uppleva miljöer ur Bibelns värld. Känna dofter och trängs med folk på via Dolorosa och i Basarerna. Du kan få känna på stenarna där Jesus och andra historiska personer gått.
 
Läs hela inlägget

Samtalskväll med författaren Tomas Sjödin12 januari 2017

 

 

Bibelpristagaren 2016 är författaren Tomas Sjödin. Torsdagen den 19 januari kommer han till Uppsala för att ta emot sitt bibelpris av Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen. Samtidigt bjuds på en samtalskväll med pristagaren med temat Bibeln & jag i Pingstkyrkans lokaler på S:t Persgatan 9 i Uppsala kl 18.30. Dan-Erik Sahlberg är samtalsledare och Louise Bjurling bidrar med sånginslag.

Det kommer att finnas möjlighet att köpa Tomas Sjödins bok Den som hittar sin plats tar ingen annans för 199 kronor under kvällen vid Bibelbutikens bord i foajén.

Bibelpriset

Prismotiveringen lyder: ”Med de bibliska berättelserna kring frågorna om sorg, saknad, kärlek och förlåtelse som självklar utgångspunkt har Tomas Sjödin genom sina böcker, föreläsningar och medverkan i radio och TV gett unika bidrag och fördjupat samtalet om tro och liv i det offentliga rummet.”

En glad Tomas Sjödin kommenterar själv priset med orden:

– Bibeln är boken i mitt liv. Jag har vuxit upp med den, men aldrig vuxit ur den. Att försöka förmedla Ordet med vanliga ord är min kallelse och passion.

Tomas Sjödin föddes 1959 i Kramfors och växte upp inom pingströrelsen och utbildade sig till pastor. Han har ofta medverkat i olika sammanhang som föreläsare, inspiratör och förkunnare. Han har varit sommarpratare och vinterpratare i Sveriges Radio och medverkat i livsåskådningsprogram i TV. Från mitten av 1990-talet har Tomas Sjödin varit verksam som flitig skribent. Hans skrivande är ofta självbiografiskt och har en tonvikt på vardagen. Som en röd tråd genom de självbiografiska böckerna finns livet med, och förlusten av de båda sönerna med fortskridande hjärnsjukdomar. I de senaste böckerna är kärlek, tid och tro återkommande ämnen. Böckerna Det är mycket man inte måste och Det händer när du vilar har fått stort gensvar, och i den senaste boken Den som hittar sin plats tar ingen annans funderar han över hur man vet att man hamnat rätt i livet. 

”Och med en dåres envishet förfäktar jag att den platsen finns för varje människa. För någon är vägen dit ett smärtsamt eller äventyrligt uppbrott, för någon annan att bara förbli där man är och vänta ut tiden.” (Bokcitat)

Bibelpriset instiftades 2004 med anledning av den världsvida bibelsällskapsrörelsens 200-årsjubileum. Priset utdelas årligen till en person ”verksam inom kultur, forskning, samhällsdebatt eller andaktsliv, som i sin gärning bidragit till att göra Bibeln känd och använd”.

Tidigare pristagare är Kerstin Ekman (2004), Anders Piltz (2005), Ylva Eggehorn (2006), Christer Åsberg (2007), Mikael Hansson (2008), Sven-David Sandström (2010), Michel Östlund (2011), Åsa Larsson (2012), Kristian Lundberg (2013), Niklas Rådström (2014) och Ylva Q Arkvik (2015).

Priset består av ett originalkonstverk med anknytning till en bibeltext samt en Jubileumsbibel med Rembrandtillustrationer. Pristagaren får också ett stipendium i form av en veckas helpension vid Sigtunastiftelsen. Stipendiet är avsett för skapande verksamhet med anknytning till Bibeln. Pristagaren får dessutom utdela en ytterligare skaparvecka på Sigtunastiftelsen som uppmuntran till en person inom det egna skrået. Stipendierna delas ut i samverkan mellan Sigtunastiftelsen och Svenska Bibelsällskapet.

För närmare information om Bibelpriset och Svenska Bibelsällskapet kontakta generalsekreterare Anders Blåberg, 018-18 63 33 & 070-631 41 90, anders.blaberg@bibeln.se

 

 

Kollektcirkuläret för Bibelns dag20 december 2016

Söndag den 22 januari firar vi Bibelns dag. Det är också en kollektdag till förmån för bibelarbetet.

Välkommen att ta del av kollektuppropet!

Läs mer om tips för Bibelns dag och Böneveckan för kristen enhet här.

Var med och fira Bibelns dag i tacksamhet över att vi kan ta del av Bibeln på vårt språk!

 _____________________________________________________________

Pressmeddelande: 

Böneveckan 18-25 januari med Bibelns dag

Dags för kyrkorna att manifestera enhet

Varje år infaller ”Böneveckan för kristen enhet” 18–25 januari. På många orter går man över samfundsgränserna och håller gemensamma evenemang. Fokus ligger på bön och bibelläsning. Att kristna i 75 länder gör detta samtidigt ger en extra dimension.

Böneveckan är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 75 länder. Sveriges kristna råd och Svenska bibelsällskapet översätter och bearbetar det internationella grundmaterialet. Just i år präglas materialet av reformationsminnet. Det har arbetats fram av en grupp på uppdrag av Tysklands kristna råd och temat de valt är Försoning – Kristi kärlek lämnar oss inget val (Andra Korinthierbrevet 5:14–20).

Spänningen mellan kyrkorna har varit särskilt stark i Tyskland, reformationens hemland. Det präglar också materialets innehåll som tar upp den smärta som följt på kyrkosplittringen. Man vill se konflikterna, förstå dem och erbjuda steg till försoning.

Fokus ligger även på den egna tron, precis som det gjorde under reformationen. Under Böneveckan är tanken att huvudgudstjänsten firas ekumeniskt tillsammans med lokala församlingar från olika kyrkor och samfund.

– Huvudgudstjänsten firas normalt på söndagen i Böneveckan, men kan också firas en annan dag i veckan, eller annan dag under året, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

Inför Böneveckan skickas ett material ut till landets församlingar med uppmaning att använda den gemensamma gudstjänstordningen. På webben finns extramaterial att ladda ner. I Sverige har Sveriges kristna råd huvudansvaret för översättning och bearbetning av det material för Böneveckan som arbetas fram på uppdrag av Kyrkornas världsråd och Romersk-katolska kyrkan.

Bibelns dag infaller söndagen den 22 januari och firas för att inspirera till ökad bibelläsning. Runt om i landet sker många olika ekumeniska arrangemang under Böneveckan. Man går samman och har bönemöten och sammanlyser gudstjänster. På en del håll samverkar församlingar med de lokala biblioteken och gör bibelutställningar under veckan. 

– Det viktigaste är att man faktiskt samlas till bön och bibelläsning på sin hemort. Det är ett viktigt steg mot synlig enhet och försoning. Det behöver inte vara så pretentiöst. En sak som är spännande är att kristna i en massa länder läser samma texter och ber samma böner i samma stund! Det ger en extra dimension, säger Karin Wiborn.

 

Fakta Böneveckan: 1846 startade Evangeliska alliansen en inom-protestantisk bönevecka. Den anglikanske prästen Paul Wattson i USA tog 1908 ett ytterligare initiativ att samlas till bön för kristen enhet 18-25 januari varje år. 1966 blev Böneveckan ett gemensamt projekt för Romersk-katolska kyrkan och Kyrkornas världsråd. Från 1975 framställs materialet av lokala ekumeniska grupper från olika delar av världen. Denna gång är det kristna i Tyskland som bidragit.

 

 

Så här ser vi ut!15 december 2016

För en gångs skull är hela arbetslaget samlat på bild, och därför passar vi på att sända våra bibelvänner och bibelgivare en varm och vänligt sinnad julhälsning i kylan!

Nytt och fräscht gåvobevis13 december 2016

När du ger en gåva till bibelarbetet kan du under december få ett vackert gåvobevis att ge bort. Du kan även göra en beställning så att vi sänder kortet direkt till mottagaren.

Pengarna går till bibelarbetet i Sverige och i världen, och för var och en som berörs kan det vara livsavgörande.

Välkommen att skänka din gåva via:

Bg 900-62 63
Pg 90 6 26-3

Swish 123 900 62 63

Eller via Bibelbutikens betalfunktion. 

Sänd ett mejl till info@bibeln.se och berätta hur många gåvobevis du behöver, eller ring 018-18 63 39.

Varmt tack för ditt bidrag till Bibelsällskapets arbete!

Nedan ser du julgåvobevisets framsida och baksida.

   

 (OBS! Du har även möjlighet att beställa våra fina ordinarie gåvogram här!)

 

Senaste insamlingsbrevet06 december 2016

Vår julkampanj går till "där det bäst behövs". Vi har flera projekt vi lovat stödja som behöver en sista "påfyllning" för att gå i mål.

Dock är våra tankar väldigt mycket hos våra kollegor i Syrien just nu. Bibelsällskapet har sitt huvudkontor i Aleppo, en svårt krigshärjad stad där vardagen bär med sig ovisshet, skräck och outsäglig stress. Sjukvården har slagits ut och det är brist på förnödenheter. Folk försöker trots allt finna någon sorts normalitet i eländet. Bibelbutiken håller öppet, personalen kämpar på, och man satsar stort inför julen.

Den 6 december fick vi besked om att man lastat en lastbil i Libanon med nytryckt material för vuxna, ungdomar och barn. En bibelordskalender är nydesignad för att trösta syrier i hela landet. Under 2017 stödjer vi ett projekt som ska ge möjligheter till traumabearbetning för familjer i Syrien.

Nu hoppas vi och ber att allt julmaterial kommer fram och att de kyrkliga event som är planerade ska kunna gå av stapeln. Driftiga ungdomar har övat in julspel för barn och flera föreställningar är bokade. Människorna behöver förnyat hopp.

Här kan du läsa det senaste insamlingsbrevet.

Välkommen att stödja bibelarbetet!

Bg 900-62 63
Pg 90 06 26-3

Swish 123 900 62 63

Bibelbutikens gåvofunktion hittar du här om du vill ge en gåva på nätet! 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIBEL nr 4 201630 november 2016

 Senaste numret av tidningen BIBEL, ute nu.

Läs hela inlägget

Ledig tjänst i Bibelbutiken21 november 2016

Svenska Bibelsällskapet söker

Ansvarig för nätbutiken Bibelbutiken – med inslag av information och marknadsföring

Anställningen är på 100%, tillträde 1 mars 2017

I uppgifterna ingår:

·         · Att strategiskt utveckla nätbutiken         

·         · Att bevaka marknaden och göra beställningar, framför allt av utländska biblar

·         · Kundregister, fakturering och paketering

·         · Kontakter med Förlagssystem

·        · Att hantera Mysoft CRM-system, kundregister

·         · PR för nätbutiken

·         · Budgetansvar 

            · Att delta i Bibelsällskapets förlagsråd och bokproduktion     

Du blir en i Bibelsällskapets arbetslag och deltar i gemensamma satsningar i kontakt med församlingar och understödjare genom tidningen Bibel, nyhetsbrev, utställningar och bokmässan.

Det krävs god datorvana, gott servicetänkande, läsintresse och förmåga att anpassa sig i olika församlingsmiljöer. 

 www.bibelbutiken.se

Bibelsällskapet är alla kyrkors gemensamma plattform för att få Bibeln översatt, känd, spridd och använd i Sverige och internationellt. Det svenska bibelsällskapet är ett av 148 bibelsällskap i världen.

Bibelsällskapets kansli och Bibelbutiken ligger på Bangårdsgatan 4 i Uppsala.

Varmt välkomen att kontakta generalsekreterare Anders Blåberg för mer information. Sista ansökningsdag 20 december 2016. Anders Blåberg tar emot din ansökan med personligt brev och CV/meritförteckning via e-post. Visa gärna ditt intresse innan sista ansökningsdag.

Tfn 070-631 41 90

E-post anders.blaberg@bibeln.se

 

 

Vid bokmässan 2016.

 

Tomas Sjödin får Bibelpriset07 november 2016

Svenska Bibelsällskapets Bibelpris 2016 går till författaren, krönikören, föreläsaren och pastorn Tomas Sjödin.

Prismotiveringen lyder: ”Med de bibliska berättelserna kring frågorna om sorg, saknad, kärlek och förlåtelse som självklar utgångspunkt har Tomas Sjödin genom sina böcker, föreläsningar och medverkan i radio och TV gett unika bidrag och fördjupat samtalet om tro och liv i det offentliga rummet.”

En glad Tomas Sjödin kommenterar själv priset med orden:

– Bibeln är boken i mitt liv. Jag har vuxit upp med den, men aldrig vuxit ur den. Att försöka förmedla Ordet med vanliga ord är min kallelse och passion.

Tomas Sjödin tar emot priset vid ett offentligt kulturevenemang den19 januari kl 18.30 i Uppsala i Pingstkyrkans lokaler. Vi får då höra Tomas Sjödin berätta mer om sitt förhållande till Bibeln.

Tomas Sjödin föddes 1959 i Kramfors och växte upp inom pingströrelsen och utbildade sig till pastor. Han har ofta medverkat i olika sammanhang som föreläsare, inspiratör och förkunnare. Han har varit sommarpratare och vinterpratare i Sveriges Radio och medverkat i livsåskådningsprogram i TV. Från mitten av 1990-talet har Tomas Sjödin varit verksam som flitig skribent. Hans skrivande är ofta självbiografiskt och har en tonvikt på vardagen. Som en röd tråd genom de självbiografiska böckerna finns livet med, och förlusten av de båda sönerna med fortskridande hjärnsjukdomar. I de senaste böckerna är kärlek, tid och tro återkommande ämnen. Böckerna Det är mycket man inte måste och Det händer när du vilar har fått stort gensvar, och i den senaste boken Den som hittar sin plats tar ingen annans funderar han över hur man vet att man hamnat rätt i livet. 

”Och med en dåres envishet förfäktar jag att den platsen finns för varje människa. För någon är vägen dit ett smärtsamt eller äventyrligt uppbrott, för någon annan att bara förbli där man är och vänta ut tiden.” (Bokcitat)

Bibelpriset

Bibelpriset instiftades 2004 med anledning av den världsvida bibelsällskapsrörelsens 200-årsjubileum. Priset utdelas årligen till en person ”verksam inom kultur, forskning, samhällsdebatt eller andaktsliv, som i sin gärning bidragit till att göra Bibeln känd och använd”.

Tidigare pristagare är Kerstin Ekman (2004), Anders Piltz (2005), Ylva Eggehorn (2006), Christer Åsberg (2007), Mikael Hansson (2008), Sven-David Sandström (2010), Michel Östlund (2011), Åsa Larsson (2012), Kristian Lundberg (2013), Niklas Rådström (2014) och Ylva Q Arkvik (2015).

Priset består av ett originalkonstverk med anknytning till en bibeltext samt en Jubileumsbibel med Rembrandtillustrationer. Pristagaren får också ett stipendium i form av en veckas helpension vid Sigtunastiftelsen. Stipendiet är avsett för skapande verksamhet med anknytning till Bibeln. Pristagaren får dessutom utdela en ytterligare skaparvecka på Sigtunastiftelsen som uppmuntran till en person inom det egna skrået. Stipendierna delas ut i samverkan mellan Sigtunastiftelsen och Svenska Bibelsällskapet.

För närmare information om Bibelpriset och Svenska Bibelsällskapet kontakta generalsekreterare Anders Blåberg, 018-18 63 33 & 070-631 41 90, anders.blaberg@bibeln.se

Tomas Sjödin. (Foto: Maria Lindeskär)

  

Låt sända ett gåvogram som julhälsning!02 november 2016

Vi erbjuder klassiska gåvogram till minne och högtid, men har även vackra gåvogram som du kan ge som julklapp! Vi har fyra fina ordinarie julgåvogram, nr 1-4. (Samt en snabblösning med tre för egen utskrift, se längst ner på sidan.) Det finns totalt elva ordinarie gåvogram att välja mellan, men vi kan även göra specialgåvogram utifrån dina behov och önskemål. Titta på bilderna och läs intruktionerna för hur du gör din beställning. 

1.   2.   

3. 4 . 

5.  6. 

7.  8.  

9.  10.  

11.

 

Bestäm dig för vilket gåvogram du vill att vi ska sända och till vem. Meddela oss din beställning genom att ringa oss på 018-18 63 30 eller sända ett e-brev med uppgifter om:

- Namn som ska stå i gåvogrammet.

- Mottagaradress.

- Datum då det senast ska vara framme.

- Namn på avsändare.

- Eventuell personlig häsning. (Det går bra att hoppa över detta.)

E-post: lotta@bibeln.se & johanna@bibeln.se 

 

Sätt in valfri summa på Bg 900-62 63 eller Pg 90 06 26-3 och ange "gåvogram". Vi ser gärna att minsta summa är 150 kr då varje gåvogram kräver särskild manuell hantering.

Vi gör i ordning gåvogrammet enligt dina önskemål och sänder det till mottagaren.

Vid minneshälsning - var extra noga med datum och rätt adressering så att begravningsbyrå eller dödsbo får gåvogrammet vid lämplig tidpunkt.

Vi är mycket tacksamma för att du stödjer bibelarbetet i Sverige och i världen via våra gåvogram!

Varmt tack för din gåva!

Beställningstalong för gåvogram i pdf-fomat 

Om du har bråttom!

Om du har färgskrivare och vill skriva ut ditt blad och fylla i uppgifterna själv kan du göra det med dessa tre motiv. Klicka på bilden och skriv ut. Sätt in pengarna och ange "Eget julgåvogram"! Tack!

      

Bg 900-6263   Pg 90 06 26-3   Swish 123 900 62 63

 

  

Bibelns dag 22 januari 201703 oktober 2016

Redan nu kan det vara idé att börja planera för firandet av Bibelns dag i församlingen. Den äger rum söndagen 22 januari 2017. Låt det bli en riktig festdag! Välkommen att passa på att ta upp en kollekt till bibelarbetet. Via Bibelsällskapet kan du vara med och stödja flera behjärtansvärda projekt. Listan för 2016 hittar du här. Flera av projekten är fleråriga.

Bibelsällskapet har material för utdelning och litteratur att fördjupa sig i. Kika på sidan för Bibelns dag och Böneveckan. Temat för Böneveckan 18-25 januari kommer att vara Försoning -  Kristi kärlek lämnar oss inget val. Allt material för Böneveckan finns för nedladdning på SKR:s webbplats.

Vi sänder även ut en specialtidning med tips och material Inför Bibelns dag och Böneveckan till de församlingar som finns i Bibelsällskapets register i början av november. Håll utkik efter den! I år sänds inget brev ut, tidningen är det enda som sänds ut i pappersform. Den finns även att läsa som pdf på SKR:s webbplats.

Läs mer om Bibelns dag här.

 

 

 

Välkommen på bibelfestival i Örebro 21-22 oktober!03 oktober 2016

Bibeln är världens mest lästa bok! Ingen annan bok har uppmuntrat, tröstat, påverkat och provocerat så mycket och så många som Bibeln. Den har förvandlat liv, förändrat samhällen och inspirerat kulturer i århundraden. Även om många försökt stoppa dess inflytande och spridning, fortsätter Bibeln att göra avtryck runt om i världen. 

Frågan är vilken roll den har för oss idag. Varje generation bibelläsare konfronteras med frågor som rör Bibelns relevans, tillförlitlighet och auktoritet. För de första kristna var Skriften ”till nytta när man undervisar, vederlägger, vägleder och fostrar till ett rättfärdigt liv” (2 Timotheosbrevet 3:16). Vilken betydelse har Bibeln för dagens och morgondagens läsare?

Helgen 21–22 oktober 2016 bjuder vi in till Bibelfestival i Örebro med storsamlingar, seminarier, teotalks, mässa och musik. Bibeln har inte spelat ut sin roll. Den är fortfarande världens viktigaste bok. Låt oss tillsammans fira det! Det går att delta i separata valda delar av festivalen.

Läs mer om Bibelfestivalen på dess egna lilla webbplats.

Samarbete mellan: Örebro Teologiska Högskola, Svenska Bibelsällskapet, Bibeln idag, Svenska Folkbibeln, Svenska Evangeliska Alliansen, Akademi för Ledarskap och Teologi, Svenska kyrkan i Örebro, Brickebergskyrkan och Filadelfiakyrkan. Sensus i Mellansverige och Bilda.

PROGRAM

FREDAG

12.00–13.00 Lunch

13.00–17.00 Undervisning på Örebro Missionsskola (endast bibelskoleelever)

19.00–22.15 Festivalkväll med undervisning, lovsång och upplevelsestationer i Nikolaikyrkan

22.30 Nikodemosmässa i Nikolaikyrkan


LÖRDAG

På Örebro Missionsskola och i Brickebergskyrkan.

9.00–09.45 Var befinner vi oss? 

9.45–10.15  Fika 

10.15–11.00 Vad innebär det att Bibeln är inspirerad av Gud? 

11.00–12.00 Seminarier

12.00–13.15 Lunch

13.15–14.15 Vad har Bibeln betytt för mig? 

14.30-15.15 "Teotalks" i fyra spår

15.15–15.45 Fika

15.45-17.00 Workshops

19.00 Festivalgudstjänst i Filadelfiakyrkan

Anmäl dig via webbplatsen för Bibelfestivalen. 

 

 

 

 

 

 

 

BIBEL 3 201605 september 2016

 Nytt nummer av tidningen BIBEL. Nummer 3 2016.

Läs hela inlägget

Medverkan vid Roslagskonferensen14 juni 2016

Bibelsällskapet kommer under sensommaren att finnas på plats i Roslagskonferensen, Alunda, öster om Uppsala. Helgen 12-14 augusti medverkar både generalsekreterare Anders Blåberg och Bibeläventyrets ledare Jonas Magnusson, samt bibelärare Anders Sjöberg, i gudstjänster och seminarier. Konferensen sker i samarbete med Furuhöjdskyrkan och har som tema Guds Ord till världen.

För mer information om konferensen besök Roslagskonferensens hemsida.

Kungainsamlingen till Bibeläventyret: När Bibelns berättelser blir goda minnen för livet29 april 2016

 
Med anledning av kung Carl XVI Gustafs 70-årssdag den 30 april inbjuder Bibelsällskapet till en särskild insamling till förmån för skolsatsningen Bibeläventyret. Insamlingen pågår hela sommaren fram till skolstarten i augusti. Målet är att kunna ge alla elever i årskurs 4 och 5 ett bibeläventyr.
 
Kung Carl XVI Gustaf är beskyddare av Svenska Bibelsällskapet. Att Sveriges regent är sällskapets beskyddare är en tradition sedan kung Karl XIII sanktionerade Bibelsällskapets bildande år 1815. I Bibelsällskapets första årsberättelse kan man läsa att förslaget om att bilda ett bibelsällskap fick nådigt bifall av Hans Majestät Konungen, som dessutom behagade förklara sig som sällskapets beskyddare. Uppdraget har nu axlats av Sveriges kungar i 201 år.
 
Syftet med denna insamling är att ge kommande generationer av skolbarn kunskap om Bibelns berättelser via Bibeläventyret, och det på ett så roligt, spännande och pedagogiskt sätt att de bär berättelserna med sig.
 
Bibeläventyrets innehåll utgår från Läroplanen. Därför kan Sveriges lärare använda Bibeläventyret som en resurs i undervisningen, och flera gör det. Bibeläventyrets certifierade instruktörer besöker skolorna och möter 30 000 fjärde- och femteklassare varje år och lotsar dem genom Bibeln. I årskurs fyra lär de sig om Gamla testamentet, i årskurs fem om Nya testamentet.
 

Omväxlande innehåll

Bibeläventyrarna, som instruktörerna kallas, låter skolbarnen använda alla sinnen. Grunden är berättandet. Genom drama, rörelser och nyckelord växer steg för steg en ramsa och talkör fram som visar hur bibelberättelserna hänger ihop. Geografin för det heliga landet visualiseras genom att klassrummet görs om till en karta där platserna för Bibelns berättelser märks ut. En jättebibel med askar med symboliskt innehåll för varje bibelbok visar Bibelns uppbyggnad. Trolleri, spel, rap och rim förstärker inlärningen. För många barn är Bibeläventyret en unik kontakt med Bibeln och dess innehåll. 
 
När en skola öppnar dörren för undervisning via våra instruktörer ger den oss ett stort förtroende, och glädjande nog väntar barnen ivrigt på nästa bibelpass när de väl haft sitt första.
 

Alla ska få en chans

Vi når bara 25 procent av fjärde- och femteklassarna i Sverige. Målet är att nå alla, men då behöver vi ditt stöd! Vi hoppas därför att du vill delta i insamlingen så att fler skolbarn ska få en chans att möta Bibeläventyret!
 
Generalsekreterare Anders Blåberg 
 
gåva på pg 90 06 26-3. Skriv Bibeläventyret i meddelanderutan.
Du kan även ge via Swish nr 123 900 62 63. Varmt tack!
 
  
Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia kikar närmare på den stora
klassrumsbibeln i samband med Bibelsällskapets gratulationsbesök
på Stockholms slott.
 

Bibeln till barnen

Bibeläventyrets certifierade instruktörer möter 30 000 fjärde- och femte-klassare varje år och lotsar dem genom Bibeln. 
 
Kanske vi verkar tjatiga när vi ständigt uppmanar ”Ge Bibeln vidare”, men det är vårt uppdrag och vår passion. Vi vill göra Bibeln känd och använd. Vi vill ge människor möjlighet att få kunskap, ta ställning och se sig själva i ett större sammanhang. När det kommer till våra yngre generationer är det inte längre självklart att de känner till Bibeln och dess innehåll. Bibeläventyret har utbildade instruktörer som åker ut i skolorna och möter eleverna, väl medvetna om att all undervisning måste vara allsidig, saklig och ickekonfessionell för att stämma överens med Läroplanen.
 
Bibeläventyret är populärt bland skolbarnen. ”När kommer du tillbaka med nästa testamente?” är en vanlig fråga. Några går till och med och hoppas på ett tredje testamente ... Barnen behöver baskunskaper och sammanhang. I enlighet med skolans läroplan ger Bibeläventyret barn i årskurs fyra och fem en röd tråd genom Bibelns berättelser. Pedagogiken innebär att de får använda alla sinnen. Det är rytmiska rörelser, musik, drama, nyckelord, trolleri, rim och rap. Nyfikenheten kittlas, alla är aktiva.
 
 
Vi är medvetna om ansvaret när vi antar utmaningen. Modellen bygger oftast på att anställda eller volontärer i en församling utbildar sig till äventyrare/instruktörer. Varje år måste de förnya sin licens. Bibeläventyret är också en väg att skapa möjligheter till samarbete mellan skola och församling. Bibeläventyret förenar Sveriges församlingar i ett gemensamt ekumeniskt skolarbete. Välkommen att hjälpa oss att nå alla 9–12-åringar i Sverige!
 
Arbetet med att nå skolorna med Bibeläventyret är beroende av gåvor och du är varmt välkommen att bidra. Hjälp oss hjälpa fler barn att hitta tråden! 
 
pg 90 06 26-3. Skriv Bibeläventyret i meddelanderutan.
Du kan även ge via Swish nr 123 900 62 63. Varmt tack!
   
 
Bibeläventyret är ett pedagogiskt koncept som bidrar till att uppfylla Läroplanens mål och krav på undervisning om Bibelns berättelser. Inom Bibeläventyret utbildas licensierade instruktörer i Gamla och Nya testamentet. Detta sker ofta i samarbete med en församling som vill ha skolkontakter. Det finns en  folder som berättar mer ingående om Bibeläventyret, beställ den, eller kontakta vårt lokalkontor direkt om du vill veta mer!
 
 
 
 
Kungen och Drottningen diskuterar innehållet i skolsatsningen med
Bibelsällskapets insamlingsansvariga.
 
Kung Carl XVI Gustaf är beskyddare av Bibelsällskapet.
Det är inspirerande att kunna göra en insats för kommande
generationers bibelkunskap.
 
   
 
 

Bibelns sprids som aldrig förr, 147 bibelsällskap hjälps åt25 maj 2016

Enligt den senaste bibelstatistiken för 2015 finns hela Bibeln översatt till 563 språk. Det innebär att nära 5,1 miljarder människor har tillgång till Bibeln på ett språk de förstår 

Men hur många biblar säljs och delas ut under ett år? Nu har siffrorna för United Bible Societies bibeldistribution 2015 kommit. 34 miljoner biblar med både Gamla och Nya testamentet spreds över världen via 147 nationella bibelsällskap som arbetar tillsammans för att göra Bibeln översatt, känd, spridd och använd. 

Det är första gången som antalet sålda och utdelade helbiblar når över 34 miljoner, en ökning med 1,5 procent jämfört med år 2014. Dessutom spreds 13 miljoner Nya testamenten och 418 miljoner mindre bibeldelar. 

Stor efterfrågan i Mellanöstern

I Europa och Mellanöstern ökade gratisutdelning och försäljning av biblar och bibeldelar med nästan 50 procent jämfört med 2014. Detta är ett resultat av bibelsällskapens envisa ansträngningar att nå ut till människor som drabbats av krig, våld och konflikter. Särskilt stor har ökningen varit i Syrien, Irak, Libanon, Jordanien och Turkiet. I dessa fem länder ökade distributionen med 88 procent från 2014 till 2015. Bibelkalendrar och bibelhäften som enkelt kan transporteras av bibelsällskapens volontärer har varit hett eftertraktade. I Irak har åtgången ökat sjufaldigt, i Jordanien trefaldigt.

– Hungern efter bibelordet har bara ökat under oroligheterna. Det har varit traumatiska år, alla lever med sorg. Mitt i hopplösheten söker människor tröst och uppmuntran i Bibeln, säger ledaren för det syriska bibelsällskapet, vars namn hålls hemligt av säkerhetsskäl.

Tio biblar per sekund i Amerika

I Brasilien har mer än 44 miljoner helbiblar spridits i landet sedan 2010, vilket räcker till nästan en fjärdedel av befolkningen. I landet finns också ett av världens största bibeltryckerier.

– Vårt bibelsällskap bedriver ett omfattande socialt arbete bland utsatta folkgrupper, och för många kommer Bibelns budskap som en fläkt av hopp, berättar Rudi Zimmer på det brasilianska bibelsällskapet.

Bibeldistributionen i Nord- och Sydamerika tillsammans är den överlägset största i världen. Under 2015 spreds tio biblar eller bibeldelar varje sekund.

Även om många människor i dag skulle kunna läsa Bibeln på något av de 563 språk den är översatt till saknar ännu 497 miljoner människor Bibeln på sitt modersmål. Det finns 6887 språk i världen.

Här kan du läsa den engelska rapporten från United Bible Societies.

För ytterligare information, välkommen att kontakta Svenska Bibelsällskapets generalsekreterare Anders Blåberg, 070-631 41 90.


 

 

BIBEL 2 201625 maj 2016

Senaste numret av BIBEL finns nu ute!

Läs hela inlägget

World Assembly dag 518 maj 2016

Slutet och början

Sista riktiga konferensdagen är nu över. Folk börjar ta avsked av varandra och i morgon är det bara några enstaka seminarier. En vecka avverkas fort och vad är det som fastnar i minnet efteråt?

Självklart så fastnar i minnet dagens stora händelse: Kursinriktningen för United Bible Societies de närmaste 6 åren, som också blir tongivande för alla våra nationella bibelsällskap. Namnet på denna överenskommelse om hur vi ska arbeta blev ”The Philadelphia Promise”. Jag tycker det var lysande med ett ”löfte” som inriktning. Dagen före hade vi arbetat med innehållet i många mindre grupper. Några fick den otacksamma uppgiften att under natten sammanställa och bearbeta 200 sidor med text, till några få sidor som vi sedan processades under dagen. Och resultatet blev riktigt lyckat. Inte för ordrikt och tillräckligt med substans för att ge vägledning. Vi ska översätta det till svenska så fort som möjligt.

En annan höjdpunkt på internationella konferenser brukar vara lovsången – förutsatt att det finns ett team som är skickligt på att leda och som hittar ”tonläget” i en spretig samling med all världens nationer och traditioner företrädda. Vårt lovsångsteam ledde oss verkligen i tillbedjan. Alla kanske inte hade förmånen att känna igen de flesta sångerna som jag hade, men att få växla ibland mellan olika språk (engelska, franska och spanska) ger större samhörighet och bryter engelskans tendens att alltid dominera. Vad fattigt det skulle vara om vi inte sjöng Herrens lov tillsammans!

På tal om språk så blev jag lite berörd av min kollega från Vitryssland. Ryska var visserligen ett av språken som allt program tolkades till men det hjälper inte långt när ett av syftena med World Assembly är att skapa gemenskap och samhörighet mellan delegater. Det är under måltider och fikapaus som det knyts vänskapsband. Kollegan kunde bara ryska och satt följaktligen mest tyst under måltiderna. Ingen rolig situation att hamna i när de flesta ser som ett mervärde att äta och samtala med nya personer vid varje måltid. Jag är glad för mina två främmande språk men önskar givetvis att jag kunde fler.

Resväskan är nu packad – fem kilo tyngre. Funderar på vad den skulle ha vägt om det funnits bokförsäljning på konferensen. Jag vet mina svagheter. Vid hemkomsten väntar en del efterarbete. Det gäller att sortera alla visitkort, vilka personer som ska kontaktas och när. Gör man inte det omedelbart efter ett möte faller mycket i glömska och löften bryts. En del av Philadelphia-löftet kan ju vara att följa upp den där kontakten som man lovade. På så sätt stärks Guds rike och vi fullföljer uppdraget bättre tillsammans.

/Anders Blåberg

World Assembly dag 417 maj 2016

Dags att  börja arbeta!

Det är trevligt att möta systrar och vänner, men tanken med en världskonferens är mer än att bara fika (även om det är nog så viktigt kontaktskapande). Idag började så arbetet med att försöka få en väg framåt.

Vi inledde tillsammans med en föreläsning av Kirk Franklin som är ledare i Wycliffe (en systerorganisation som också jobbar med bibelöversättning). Han talade om ledarskap och gav en bild som kom att dominera många av diskussionerna under resten av dagen. I stadsplanering så talar arkitekter om olika rum (med risk för att det kallas något annat på fackspråk på svenska). Man har det första rummet (sitt hem), det andra rummet (jobbet eller sysselsättningen) och däremellan finns det tredje rummet som är fria ytor där andra möten kan ske. En stad utan ”tredje rum” blir en död stad utan själ.

Man kan delvis överföra tänkandet till en global kristen rörelse där vi har två rum. ”Väst” och ”The Global South”, där kristendomen växer så det knakar. Det finns saker som skiljer och försöker man överföra alla tankar från den enda till den andra sidan är risken stor för konflikter. Det man behöver hitta är ett tredje rum som delvis överlappar, där alla är fria att bidra och där man kan hitta gemensamma strategier. Utmaningen är att inte bli för vaga.

Hela konferensen delades upp i 10 grupper utifrån kunskap, gåvor och intressen. Själv hamnade jag i gruppen för digitala frågor och sedan ungdomsfrågor. Med deltagare från alla världsdelar samlade, diskuterade, lyssnade, debatterade och prioriterade vi idéer om framtiden. Nu under natten har ett team i uppdrag att försöka sammanställa prioriteringsområden som ska diskuteras under morgondagen.

Det är ett svettigt arbete att förstå varandra men samtidigt driva frågor framåt. Bibelsällskapen världen över har helt olika förutsättningar i ekonomi, anställda, volontärer och kanske framför allt arbetsområden. Det var en övning i att just hitta det tredje rummet.

I samtalet om det digitala handlade en del om hur vi som bibelsällskap kan uppmuntra positiva, och för oss centrala värderingar, i den digitala världen. Ett exempel kan vara att vi värderar gemenskap högt samtidigt som mycket av det digitala spär på den individualistiska utvecklingen i vårt samhälle (behöver jag säga mer än Selfie?). Det ska inte läsas som en skepsis mot teknik, snarare andas bibelsällskapen raka motsatsen, utan en värdefull självreflektion om att inte kasta sig in i alla projektidéer som dyker upp.

I diskussionen om ungdomsfrågor så brottas bibelsällskapen med samma saker som många andra organisationer. Det finns en avsaknad av ungdomar i styrelser, vilket ofta leder till att vuxna gissar vad ungdomar vill ha (eller helt låter bli att arbeta med ungdomsfrågor). Att nå kommande generationer är såklart en överlevnadsfråga och en så enkel sak som att involvera ungdomar i skapandeprocessen och göra dem till ägare av frågan kan vara ett viktigt steg.

Återstår nu att se vad morgondagen utmynnar i.

Olof Brandt
 

World Assembly dag 316 maj 2016

Pingstdag mitt i World Assembly

Konferensdagar tenderar att vara ganska lika, samma rutiner dag efter dag. Idag inföll Pingstdagen och programmet bröts för att vi skulle kunna besöka lokala kyrkor i Philadelphia. Vi fick en lång lista med förslag, och inga andra beskrivningar än kyrkans namn och adress. Jag valde First Baptist Church – inte för att den lät mest lockande men för att det visade sig vara en omplantering av en mycket gammal baptistförsamling, nu med många unga människor.  Det blev en god förmiddag. En strålande predikan om kyrkans födelsedag och ett genomtänkt program, ganska olikt vad jag upplevt i andra kyrkor jag besökt i USA.

Så fick vi även se amerikanska bibelsällskapets lokaler. De flyttade till Philadelphia från New York för bara något år sedan. Man blir lätt imponerad av vad man ser här i USA – detta var inget undantag. De hade valt ett tjusigt hyresläge nära stadens historiska kärna och inrett två våningar på bästa sätt mitt i bankjätten Wells Fargos skyskrapa. 300 personer har sin arbetsplats här på bibelsällskapet.

Eftermiddagen gick sedan åt till ett slags ”årsmöte”. Det mest intressanta kanske var själva avslutningen då det tillkännagavs var nästa World Assembly ska hållas: I Ghana, Afrika år 2022. Det var ett logiskt val. Afrika tar mer och mer plats. Kyrkan söder om Sahara växer snabbast i världen och samlingen ska flytta från en kontinent till en annan.

När de afrikanska representanterna senare på kvällen skulle ge ett bidrag under kvällsmaten blev det inga tråkiga, långa tal som störde i maten. Nej, nu ”serverades” gungig, medryckande sång av alla – för att inte tala om den färggranna klädseln.  Kanske en försmak på hur det kommer att vara i Accra om 6 år.

När jag försöker att sammanfatta dagen och mina intryck tänker jag på samtal jag haft med kolleger från Nepal, Botswana, Honduras, Spanien, Israel och Paraguay. Känner mig påtagligt rik med alla kontakter och vänrelationer som uppstår.

Anders Blåberg


 

World Assembly dag 215 maj 2016

 

Första hela dagen på världskonferensen hade som syfte att rota oss i Bibeln och börja på rätt ställe för en global bibelorganisation. Vi hann också med att höra berättelser från den lidande kyrkan. Dag 2 så var temat ”Ett förändrat landskap”, världen vi tjänar är inte densamma som när United Bible Societes bildades för 70 år sedan.

Självklart så finns det många intryck efter en hel dag på en konferens fylld med goda föreläsningar och viktiga samtal. Jag tänker dock inte tråka ut dig som läsare med en total resumé av allt som sagts utan koncentrera mig på ett par utmaningar som jag särskilt tyckte lyftas fram och ställa några frågor om hur detta kan påverka oss i Sverige.

Dagens inleddes med en forskare som lade fram sin forskning av hur religiositeten förändrats över tid och hur det kan komma att se ut de kommande femtio åren. Bland alla intressanta siffror var det en sak som stod ut för mig. 86 % av världens muslimer, hinduer och buddister hade ingen nära relation till en kristen person. I en tid då så många människor i världen rör på sig, båda på grund av flykt men också av ren resfeber, upptäckarglädje och en global arbetsmarknad så är det en stark utmaning till oss att sträcka oss utanför vår bekvämlighetszon och bjuda in.

Många kristna i världen lever idag i mångkulturella samhällen och som minoriteter. Dessa grupper är några som vi i väst skulle behöva lyssna mycket mer uppmärksamt på för att lära oss mer av hur det är att leva i ständig relation till andra kulturer och religioner. Detta är ett bra exempel på hur kristna från klassiska ”mottagarländer” (om vi tänker mission) kan återföra värdefull kunskap till oss i väst.

Den andra stora frågan som vidrörts på flera sätt under dagen är den digitala revolutionen. Temat går som en röd tråd genom flera av föreläsningarna. Det är lätt att skrämmas och känna sig överväldigad men vi behöver, som individer och Bibelsällskap, se hur vi kan använda styrkorna i det digitala för att möta behov. Aldrig förr har det varit så billigt att nå människor med Guds ord. Hur häftigt är det inte att jag kan sitta på mitt hotellrum och skriva en text som inom bara ett par minuter kan spridas till alla som är intresserade vid Facebook och vår hemsida.

Den sista stora frågan som lyftes handlade om de kommande generationerna. Ledaren för bibelsällskapens ungdomsutredning såg både positiva och negativa sidor med det man sett världen över. Men det finns hopp och en viktig del av resan framåt är att hitta vägar att involvera, engagera och skapa relationer till nästa generation. Mycket kan ses som självklart men ofta (och det gäller inte bara bibelsällskapen) så genomförs inte alltid de åtgärder som kan se självklara ut. Hur kan vi i Svenska Bibelsällskapet säkra upp att vi lyssnar på de unga i vårt land?

Imorgon är det vilodag och vi ska besöka lokala kyrkor runt om i staden. Sedan på måndag fortsätter det stora arbetet med att staka ut riktningen mot framtiden, spännande att få vara med på den resan.

Olof Brandt

World Assembly dag 114 maj 2016

Rapport från World Assembly, Philadelphia, USA

Vart sjätte år samlas ledare för väldens alla bibelsällskap för att staka ut vägen framöver.  Det gemensamma arbetet sker i United Bible Societies (UBS) som består av 146 bibelsällskap som täcker in verksamhet  i över 200 länder.  Dessa finns nu på plats i Philadelphia, USA den 12-18 maj, under namnet Worls Assembly.  Att det sker just här är ingen tillfällighet. Det amerikanska bibelsällskapet, det största inom UBS, firar 200 årsjubileum och World Assembly inleddes med en festkväll för alla deltagare. Från Svenska Bibelsällskapet deltar tre representanter.

Jag hamnade i tidsnöd efter flygresan inför första kvällens festligheter. Målet var att hinna till hotellet och dressa om till klädkod ”Black tie optional” – ungefär svart kostym. Jag hann precis. Redan i transferbussen får jag en försmak på det som gör gemenskapen bland bibelsällskapen så spännande. Jag hamnar intill Ayoub Chahwan från Libanon. Han uppdaterar mig på kriserna i Mellanöstern. Ungefär var tredje invånare i Libanon är nu en flykting från Syrien. Han berättar om kyrkornas insatser för att bistå migranterna, om en resa han gjort till staden Homs i Syrien för två veckor sedan och om att det inte kommer att finnas några kristna kvar i Irak om fem år. En kyrkoledare från Aleppo citeras: ”Det som händer i Syrien nu är den största utmaningen för kyrkan där på 2000 år”.

Vid festbordet på kvällen hamnar jag intill min kollega från Mocambique och samtalet präglas av det som händer i södra Afrika. Innan kvällen är över har jag också av en herrnhutare blivit uppdaterad på läget i Surinam, en före detta holländsk koloni i Sydamerika.
Första riktiga konferensdagen ägnas åt bibelstudier och omvärldsanalys. Temat för World Assembly är ”Guds ord – ett levande hopp för alla” och i studier och samtal försökte vi komma fram till hur bibelarbetet kan leda till hopp i en ganska trasig och orolig värld. Vi fick lyssna till ett starkt vittnesbörd från Egypten. När ISIS-anhängare avrättade kristna gästarbetare i Libyen fick det egyptiska bibelsällskapet ingivelsen att ge ut en enkel traktat med bibelord om martyrskap och förlåtelse. Traktaten spreds i miljonupplaga och fick ett stort genomslag. Hopp förmedlades genom bibelorden i rätt tid och på ett relevant sätt.

1946, dvs för 70 år sedan bildade 11 bibelsällskap, inklusive det svenska, det som idag kallas United Bible Societies. Då fanns inte de starka bibelsällskap som idag är tongivande i länder som Sydkorea, Nigeria, Brasilien, Indien och Etiopien. 75% av alla kristna finns i Sydamerika, Afrika och Asien. Kristenhetens tyngdpunkt förskjuts från Väst till resten av världen. Om efterfrågan på Biblar faller i Väst så ökar den i övriga världen. Jag tänker att om World Assembly hålls om 12 eller 18 år igen kommer det att vara en annorlunda samling - mer afrikanskt präglad åtminstone.

Anders Blåberg, generalsekreterare Svenska Bibelsällskapet